Zorgverzekering en naar het Buitenland, hoe zit dat?

Logo Verzekeringssite.nlEen vraag waar verschillende Nederlanders mogelijk wel mee zitten. Je sluit een zorgverzekering voor een heel jaar, maar hebt misschien al wel plannen om in de loop van het jaar naar het buitenland te gaan. Voor een lange vakantie, studie, werk of misschien wel voor langere tijd. Het is duidelijk hoe het werkt met de zorgkosten die je in Nederland maakt. De verzekeraars regel n veel voor je. Maar hoe zit het als u in het buitenland bent? Vandaag heft de Verzekeringssite.nl daar een artikel aan gewijd.
Vakantie, op reis Bent u op vakantie of op reis in het buitenland? In die gevallen zijn uw basisverzekering en aanvullende zorgverzekering geldig in het land waar u bent. Veel zorgverzekeraars in Nederland werken met gecontracteerde zorgverleners. In het buitenland is er die samenwerking vaak niet. Als die er niet is, dan kunt u ook terecht bij een niet-gecontracteerde zorgverlener.
Tijdelijk wonen, werken Gaat u tijdelijk werken of wonen in het buitenland, dan zijn de regels anders. Soms kunt u wel de Nederlandse zorgverzekering blijven gebruiken, soms ook niet. Dat hangt af van het land, de periode dat u daar verblijft en de vraag of u daar ook gaat werken. Onder tijdelijk wordt een periode van minder dan een jaar verstaan.
Wonen in Nederland, werken in buitenland Woont u in Nederland en werkt u in het buitenland, dan zal uw Nederlandse zorgverzekering meestal vervallen.
Omgekeerd: woont u in het buitenland, maar werkt u in Nederland? In dat geval moet u in Nederland een zorgverzekering afsluiten. Of u uw gezinsleden kunt meeverzekeren, is afhankelijk in welk land u woont.
Studeren Gaat u studeren in het buitenland en bent u jonger dan 30 jaar, dan is de zorgverzekering daar gewoon geldig. Deze regel is anders als u er stage loopt of als u naast uw studie een bijbaan hebt. Voor vertrek nog een zorgverzekering afsluiten? Vergelijk alle zorgverzekeringen en vindt de goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking. (Bron: op basis van publicatie van Verzekeringssite.nl)