Zorgverzekeraars wijzen klanten niet op bestaan voordeligere internetproducten

Logo Verzekeringssite.nlIndividueel verzekerde klanten daardoor gemiddeld 109 euro duurder uit. De belangstelling voor internetzorgverzekeringen is fors gestegen. Dit jaar kiest 44 procent van de bezoekers van Verzekeringssite.nl voor internetproducten. Vorig jaar was dit nog 25 procent. De internetproducten zijn merken van de grote vier verzekeraars (UVIT, Achmea, Menzis, CZ). De verzekeraars bieden deze internetproducten niet actief aan bestaande klanten. Individuele verzekerden zijn hierdoor gemiddeld 109 euro per jaar duurder uit. Dit constateert de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl op basis van eigen onderzoek.
Internetproducten niet op website verzekeraar
Met de internetproducten richten deze verzekeraars zich op een jonge en prijsbewuste doelgroep. Deze doelgroep is veel actief op internet. Op de eigen website van CZ, Menzis en Agis/Achmea worden de internetproducten echter niet aangeboden zo blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl. Alleen Univé/UVIT wijst op haar website actief op Zekur.
Internetproducten gemiddeld 133 euro voordeliger
Tussen het bekende hoofdmerk en het internetproduct zitten grote premieverschillen. Gemiddeld zijn de internetmerken 133 euro per persoon per jaar voordeliger. Het grootste verschil is bij Zekur van Univé. Om de premie laag te houden is voor Zekur een beperkt aantal zorgaanbieders gecontracteerd voor planbare ziekenhuiszorg. Bij de overige internetproducten is er weinig verschil in dekking tussen de basisverzekering van het hoofdmerk en het internetproduct. Wel moeten bij de internetproducten de herhaalrecepten voor medicijnen meestal online worden besteld. Individueel verzekerden kunnen gemiddeld € 109 besparen door te kiezen voor een internetproduct zonder in te leveren op de kwaliteit van de basisverzekering.

Internetmerk (1)VerzekeraarPremie
Internetmerk (2)
Premie
Verzekeraar
Premie
verschil
Internetproduct op website verzekeraar
CZdirectCZ€ 1032€ 1125€ 93nee
AnderzorgMenzis€ 996€ 1137€ 141nee
Take Care NowAgis/Achmea€ 1053€ 1146€ 93nee
Gemiddelde excl Zekur   € 109 
ZekurUnivé/UVIT€ 960€ 1167€ 207ja
Gemiddelde incl Zekur   € 133 

(1) volgorde op basis van belangstelling op Verzekeringssite.nl
(2) premie per jaar op basis van maandbetaling
Meer overstappers verwacht
Verzekeringssite.nl voorziet voor dit jaar meer overstappers. Het aantal zorgvergelijkingen is ten opzichte van vorig jaar met 69% gestegen naar 894.000. Ook het aantal mensen dat via Google naar zorgverzekering zoekt is fors toegenomen. “Het effect van de kredietcrisis is dat verzekerden willen besparen op hun vaste lasten. Zij kunnen flink besparen door over te stappen naar een zorgverzekering met een lagere premie. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering in 2010 bedraagt 276 euro per jaar,” aldus directeur Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl. Een gemiddeld gezin gaat volgend jaar 137 euro per jaar meer betalen voor de zorgverzekering. (bron: persbericht verzekeringssite.nl)