Zorgverzekeraars teveel macht volgens DSW?

Zorgverzekeraars teveel machtZorgverzekeraar DSW schrijft op 24 december een open brief aan de kranten met vraag of zorgverzekeraars teveel macht hebben. Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, maakt zich zorgen over de beschikbaarheid en toegang tot het zorgsysteem. Aanleiding zijn onder andere de budgetpolis, collectieve kortingen en het ter discussie stellen van de vrije artsenkeuze. Chris Oomen stelt dat het op termijn niet meer vanzelfsprekend is dat iedereen kan rekenen op goede en beschikbare zorg. Zeker niet als de zorgverzekeraars blijven sjoemelen met de fundamenten van het zorgstelsel.

Verzekeringssysteem voor financiering

Chris Oomen stelt dat dat het verzekeringssysteem en de zorgverzekeraars nodig zijn om het zorgstelsel te financieren. Zodat ziekenhuizen, apparatuur, ambulances, specialisten en andere zorgverleners beschikbaar zijn. Deze beschikbaarheid kost gewoon geld. Ook als we er geen gebruik van maken. Daarom is het belangrijk dat we met zijn allen deze kosten dragen. Er een verplichte zorgverzekering is. Bijna niemand is in staat om de hoge zorgkosten volledig zelf te betalen. Zorgverzekeraars kunnen het zorgstelsel alleen financieren als iedereen de zorgpremie betaald.

Zorgverzekeraars teveel macht, eerlijk?

In de brief vraagt Chris Oomen zich af hoe eerlijk het is om een budgetpolis aan te bieden met een lagere premie. Want iemand met een budgetpolis gaat niet minder naar een dokter of huisarts als iemand met een ander soort polis. En hoe eerlijk is het dat zorgverzekeraars collectiviteitskortingen geven. Want ook iemand die collectief verzekerd is gaat niet minder vaak naar de dokter.

Als laatste voorbeeld worden de cadeautjes genoemd die verzekerden krijgen als ze overstappen van een zorgverzekering. Want overstappers gaan na het krijgen van een iPad niet minder vaak naar de dokter. De directeur van zorgverzekeraar DSW wil van de zorg geen commerciële speeltuin maken.

DSW doet niet mee met het aangehaalde gesjoemel. De zorgverzekeraar wil het zorgstelsel niet ondermijnen en geen afbreuk doen aan gelijkheid in de zorg. DSW stelt het redelijk is dat iedereen verplicht een zorgverzekering heeft. Daar tegenover mag dan ook de vrije zorgkeuze staan. Oomen is blij dat de vrije keuze van zorgverlener nog steeds in de wet verankerd is.

Solidariteit bij zorgverzekering

DSW kiest ieder jaar voor slechts één zorgverzekering met slechts één premie. Dit uit solidariteit principe waarbij iedereen dezelfde rechten en plichten heeft. Maar ook de zelfde premie betaald.

En het grootste cadeau dat je kan krijgen is volgens DSW als je jaren een gezond leven hebt. Waarbij je misschien veel premie hebt betaald en weinig kosten hebt gemaakt.

Ben benieuwd wat zorgverzekeraar DSW verder gaat doen aan de machtspositie van de zorgverzekeraars in de markt.

Lees meer over de DSW zorgverzekering op de speciale pagina.

Bewaren

Reacties gesloten