Zorgverzekeraars rekenen voor dezelfde dekking tot 275 euro meer

Logo Verzekeringssite.nlNederlanders betalen 267 miljoen teveel voor zorgverzekering Alle premies voor de zorgverzekering 2011 zijn nu bekend. Het prijsverschil tussen verzekeraars is enorm. Voor de wettelijk vastgestelde dekking van de basisverzekering betaalt men in 2011 bij Univé Zekur het minst, namelijk 1.066,56 euro per jaar. De jaarpremie voor de restitutiepolis van Zorg en Zekerheid is het hoogst: 1.343,40 euro. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basispremie bedraagt hiermee 276,84 euro per jaar. Daarnaast lopen 3,3 miljoen Nederlanders een gezamenlijke korting op de basisverzekering mis van 267 miljoen euro. Dat becijferde de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl vandaag.
Onnodig veel basispremie Een kwart van de verzekerden betaalt onnodig veel voor hun zorgverzekering. Zij hebben een basisverzekering afgesloten bij een verzekeraar, die dezelfde polis ook tegen collectiviteitskorting aanbiedt. De gemiddelde basispremie ligt in 2011 op 105 euro per maand. Circa 64 procent maakt inmiddels gebruik van een collectieve zorgverzekering. Via werkgever, vakbond of vereniging profiteren zij van gemiddeld 6,4 procent korting op de basispremie. Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft een voordelige individuele basisverzekering bij Univé Zekur, AnderZorg, CZdirect, FBTO internet, TakeCareNow!, DSW of Stad Holland. Hierdoor bedraagt de totale besparing 267 miljoen euro. Dat is 81 euro per persoon.
Definitieve prijsstijging basisverzekering De gemiddelde jaarpremie van de basisverzekering stijgt uiteindelijk met 9,1 procent naar 1.256 euro. Dat is 45 euro meer dan waar het ministerie van Volksgezondheid op Prinsjesdag vanuit ging. De mate waarin zorgverzekeraars hun premies verhogen, verschilt sterk. Zo stijgt de basispremie van CZ Zorg op Maat met 11,5 procent, terwijl IZZ (restitutie) een verhoging van ‘slechts’ 4,5 procent doorvoert.
Grootste stijging bij aanvullende zorgverzekeringen Het verschil in de stijging van de aanvullende zorgpremies is nog groter. Dit loopt uiteen van enkele procenten tot 55 procent. Jongerenpakketten stijgen het meest, soms wel tot meer dan 100 procent. Dit komt doordat verzekeraars mondzorg hebben opgenomen, wat voorheen nog voor jongeren tot 22 jaar door de basisverzekering werd vergoed. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)