Zorgverzekeraar VGZ met alle ziekenhuizen contract

VGZ Ziekenhuizen ContractZorgverzekeraar VGZ laat weten dat het contracten heeft gesloten met alle ziekenhuizen. Met alle 83 ziekenhuizen zijn afspraken gemaakt. Klanten van VGZ krijgen alle behandelingen in de ziekenhuizen vergoed. De afgelopen weken was er veel ophef over het contracteren van de ziekenhuizen. Als de verzekerde niet weel bij welke ziekenhuizen hij de behandelingen vergoed gaat krijgen, is het lastig kiezen.

Maar ruim voor het eind van december heeft VGZ de contracten rond. De onderhandelingen waren volgens VGZ intensief. Een aantal ziekenhuizen vroegen tarieven die aanzienlijk hoor lagen dan bij vergelijkbare ziekenhuizen. Zonder dat daarvoor een duidelijke verklaring was.

Scherp gelet op kosten bij ziekenhuizen contract

VGZ heeft dus met alle ziekenhuizen afspraken kunnen maken over de samenwerking en de kwaliteit van de zorg. VGZ laat weten dat het daarbij extra scherp heeft gelet op de kosten van diagnoses, behandelingen en controles in de ziekenhuizen. De zorgverzekeraar wil voorkomen dat de premies van haar zorgverzekering onnodig moeten stijgen. Maar het let daarbij ook op de portemonnee van de verzekerde. Door duidelijke prijsafspraken te maken met de ziekenhuizen worden ook onnodige kosten bij verzekerden voorkomen.

Want een deel van de behandeling in een ziekenhuis zal uit het eigen risico betaald moeten worden.

Hogere ambities dan VGZ?

VGZ had ook te maken met ziekenhuizen die hogere ambities had dan VGZ zelf realistisch acht. Dan is het onderhandelen moeilijker. Maar ook bij deze ziekenhuizen zijn contracten gesloten.

Een voorbeeld van een ziekenhuis waarbij de onderhandelingen eerst moeilijk verliepen was het Martini ziekenhuis in Groningen. VGZ was van mening dat het ziekenhuis substantieel hogere prijzen vroeg dan vergelijkbare ziekenhuizen. Ook deelde VGZ niet de mening dat de risico’s van duurdere medicijnen bij het ziekenhuis lagen.

Meer details ten aanzien van deze onderhandelingen zijn bij mij niet bekend. Maar gelukkig zijn de contracten ruim voor het eind van het jaar rond.

Lees meer over de VGZ zorgverzekering op de informatie pagina, of op de pagina van Unitedconsumers