Zorgpremies 2017 heel laat bekend gemaakt?

zorgpremies laat bekendBinnenkort moeten alle zorgverzekeraars de nieuwe premies bekend hebben gemaakt. Geld.nl verwacht dat de zorgpremies 2017 laat bekend gemaakt worden. Slechts een beperkt aantal verzekeraars heeft nu al de premie voor 2017 bekend gemaakt.

Veel zorgverzekeraars wachten tot het laatste moment, om zo hun concurrenten zo min mogelijk kans te geven in te spelen op hun premie. Maar de consument heeft hierdoor pas heel laat een beeld van wat hij volgend jaar kan verwachten”. Dit laat Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl weten.

Zorgpremies 2017 fors hoger?

Bij de eerste zorgpremies die bekend zijn gemaakt zien we een stijging van de premie. Ook de minister had al aangegeven een stijging van de premie te verwachten. Het ministerie kwam p Prinsjesdag met een indicatie over de mogelijke premie van de basisverzekering 2017.

Vlak daarna was zorgverzekeraar DSW de eerste verzekeraar die de nieuwe premie bekend maakte. Pas op 8 november kwam CZ als één van de grootste zorgverzekeraars ook met de nieuwe zorgpremies naar buiten. Op 14 november kam ook Stad Holland, partner van DSW, met de nieuwe premie. Tot dat moment was de premiestijging voor de basisverzekering 7 tot 10 procent.

Bekendmaken zorgpremies tactisch spel?

Geld.nl geeft aan dat de meeste zorgverzekeraars op Prinsjesdag serieus beginnen met het berekenen van de nieuwe zorgpremie. Op dat moment is de inhoud van de basisverzekering voor het nieuwe jaar vastgesteld.

In het persbericht van Geld.nl wordt een woordvoerder van CZ aangehaald. Deze verwacht dat de verzekeraars ruim voor de deadline een nieuwe zorgpremie hebben vastgesteld. Het lange wachten totdat deze premies bekend worden gemaakt is een tactisch spel.

CZ laat weten dat het dit jaar heeft gekozen om de zorgpremies eerder bekend te maken dan in voorgaande jaren het geval was. De zorgverzekeraar wil juist van de “stille periode” gebruik maken. Als de andere premies nog niet bekend zijn kan het beter het verhaal rondom de eigen premie overbrengen.

Bij CZ zien we een premiestijging van 7,5%. De meest gekozen verzekering, de Zorg-op-maatpolis, kost in 2017 per maand 112,85 euro. In 2016 was dit nog 104,94 euro. Ook dit jaar heeft CZ geld uit de reserves gebruikt om de premiestijging beperkt te houden. Wel is minder aan reserves ingezet dan vorig jaar.

Grote zorgverzekeraars gaan volgen?

Nog niet alle zorgverzekeraars hebben hun zorgpremies bekend gemaakt. zo moeten we nog even wachten op de premiestelling voor VGZ, Zilveren Kruis en Menzis. De verwachting is dat Menzis de premie in de loop van de week bekend maakt,

Zilveren Kruis is nog bezig om vast te stellen wat de zorgkosten van 2016 waren. Ook zijn nog niet alle contracten afgesloten. De berekening van de nieuwe zorgpremie is dan ook nog niet afgerond.

Alle zorgverzekeraars moeten uiterlijk op 19 november de nieuwe zorgpremies bekend hebben gemaakt. Volgend jaar krijgen ze nog minder tijd. De premies voor de zorgverzekering 2018 moeten een week eerder belend zijn.