Zorgpremie omhoog door tegenvaller verwacht Chris Oomen

zorgpremie omhoog door tegenvaller

Natuurlijk moeten de premies van de nieuwe zorgverzekering nog bekend worden gemaakt. Volgens Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW moeten we een premiestijging verwachten/ Dit door een tegenvaller van 400 miljoen bij de overheid. Chris verwacht dat de gemiddelde premie zal stijgen met 30 euro per jaar.

​DSW is meestal de zorgverzekeraar die als eerste de nieuwe premie van haar zorgverzekering bekend maakt. Hierop kunnen de andere verzekeraars dan reageren.

Inkomsten zorgverzekeringsfonds lager

Bij het zorgverzekeringsfonds zijn de inkomsten lager uitgevallen dan verwacht. Voor het verzekeringsjaar 2016 liggen deze ruim lager. De tegenvaller bedraagt waarschijnlijk 400 miljoen. Dit verlies zal moeten worden opgevangen vanuit de premies.

Vanuit het zorgverzekeringsfonds krijgen de verzekeraars inkomsten. De premies die werknemers via de werkgevers afdragen komen in een pot terecht. Vanuit deze inkomsten worden de zorgverzekeraars betaald.

Vanuit deze inkomsten en de ontvangen premiegelden moeten de zorgverzekeraars de kosten betalen. De zorgkosten maar ook de operationele kosten.

Zorgen om te verwachten Premieverhoging

Afgelopen jaar hebben de zorgverzekeraars al de reserves aangesproken om de premieverhoging beperkt te houden. Deze reserves zijn mogelijk niet meer toereikend om een grote tegenvaller op te vangen. De verwachting is dan ook dat de premies extra moeten gaan stijgen.

De Consumentenbond en de Patiëntenfederatie geven nu al aan bezorgd te zijn om deze premie verhoging. Steeds meer Nederlanders hebben moeite met de steeds maar stijgende premie van de zorgverzekering. Dit gecombineerd met de verhoging van het eigen risico.

De zorgen om een hogere premie voor de zorgverzekering worden al vroeg geuit dit jaar. Terwijl de overheid de plannen voor de nieuwe zorgverzekering nog bekend moeten maken.

Misschien heeft de overheid ook nog wel een extra meevaller. Een meevaller die gebruikt kan worden om stijgende kosten van de zorg op te vangen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft al laten weten dat ze had verwacht dat de zorgverzekeraars meer reserves hadden gebruikt om de premiestijging te dempen.

Het is pas begin augustus. Dus zeker te vroeg om een goed beeld te hebben van de premies voor de nieuwe zorgverzekering.

Lees meer over de DSW zorgverzekering.