Zorgkosten in Nederland het hoogst?

Telegraaf ZorgkostenDonderdag kwam de Telegraaf met een bericht over de zorgkosten in Nederland. Deze zouden naar verhouding het allerhoogst zijn van heel Europa. Dit op basis van het percentage van het bruto binnenlands product dat aan zorg wordt besteed. In Nederland is dit percentage 11,8 procent.

Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek van de Oeso en de Europese commissie. De getallen zijn vastgesteld aan de hand van de kosten van de zorg in 2012. Het bedrag in euro’s per persoon in Nederland is volgens het onderzoek erg hoog. In het jaar 2012 kwamen de zorgkosten uit op 329 euro per persoon in Nederland. Dit is volgens het bericht het hoogste bedrag in de Europese Unie. In de landen die niet lid zijn van de Europese unie, Zwitserland en Denemarken, liggen de bedragen nog hoger.

De Telegraaf geeft verder aan dat in het zuidelijke en oostelijk deel van Europa veel minder besteed aan de zorg als percentage van het bruto binnenland product (bbp). Het gewogen gemiddelde van Europa ligt op een bedrag van 2535 euro per hoofd van de bevolking. Zie de Telegraaf voor meer informatie over dit onderzoek en een grafiek waarin per land is aangegeven hoe het percentage van het bbp is. Hoe roder een land is ingekleurd op de kaart, hoe hoger het percentage.