Zorgkennis Nederlanders beneden peil?

Zorgkennis beneden peilWe scoren een onvoldoende op zorgkennis! Eerder deze maand publiceerde vergelijkingssite Pricewise.nl de resultaten van haar onderzoek naar de kennis over de zorgverzekering. Ruim duizend Nederlanders kregen een kleine 30 vragen voorgeschoteld over de zorgverzekering. Volgens Pricewise zowel moeilijke vragen als makkelijke. De gemiddelde score van alle deelnemers komt uit op een 5,3.

Onbekend met basisverzekering

Van de deelnemers wist 44% niet wat voor type basisverzekering hij heeft: een budgetpolis, naturapolis of een restitutiepolis. Eén op de drie deelnemers wist niet wat een restitutieverzekering is. Een kwart van de deelnemers heeft geen benul wat een budgetpolis is.

Dure campagne niet geholpen?

Hand de Kok, directeur van Pricewise is verrast door de onderzoeksresultaten. Dure voorlichtingscampagnes van afgelopen jaar zin er onvoldoende in geslaagd om de consument te informeren over de zorgverzekeringen. De kennis over de gezondheidszorg is onvoldoende. Bedrijven als Pricewise moeten de consument helpen met simpele tekst en uitleg bij het vergelijken van de zorgverzekeringen.

Wanneer eigen risico

Opvallend is de lage score ten aanzien van het eigen risico. Uit de ondervraagden wist slechts 39% dat het eigen risico uitsluitend geldt voorde basisverzekering. De ondervraagden wisten wel dat je vrijwillig het eigen risico kan verhogen.

Bij de kennis over de eigen bijdrage was het weer slecht gesteld. Niet meer dan 18% wist dat je geen eigen bijdrage kan verhogen voor een lagere zorgpremie. Niet geheel verrassend wordt de eigen bijdrage verwart met het eigen risico. Dat het eigen risico niet van toepassing is bij een bezoek aan de huisarts was wel goed bekend.

Op de site van Pricewise lees je meer details over het onderzoek. Daar kun je ook zelf zorgkennis testen. Je wordt gevraagd om tien vragen te beantwoorden. Na afloop krijg je de uitslag en een uitleg over de gekozen antwoorden.

Misschien leuk om deze test zelf een keer te doen en te zien of jij een echte zorgkenner bent.