Zorg onder de loep: Zwangeren slurpen informatie online

Agis ZorgverzekeringWie nog nooit een kind heeft gebaard, denkt over het algemeen niet in ‘weken’, waar het iemands leeftijd betreft. Eenmaal zwanger gaat er dan ook een wereld voor ze open. En plotseling weten ze ‘alles’. Althans, waar het hun ongeboren kindje aangaat. Hun belangrijkste informatiebron? Internet!
Vraag een willekeurige zwangere vrouw wat haar ongeboren baby weegt of hoe snel het hartje klopt, en ze weet het. En die informatie? Die wordt –zeker waar het ’t een eerste zwangerschapbetreft – helemaal anno nu binnengehaald: al googelend! (en de verloskundige speelt natuurlijk ook een belangrijke rol)
Dit en nog veel meer interessante uitkomsten komen uit het onderzoek ‘Geboortezorg’. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar Agis en geeft inzicht in de behoeften en wensen van vrouwen rondom hun zwangerschap en bevalling. Meteen valt het verschil op tussen vrouwen zonder kinderen, en die met meer kinderen: hoe méér kinderen een vrouw heeft, hoe minder ze naar informatie zoekt.
Wat zoeken we dan? Het aantal zwangere vrouwen dat het internet als een van de belangrijkste informatiebronnen beschouwt, is maar liefst 75% Meer dan de helft van hen (62%) zoekt hier naar informatie over de ontwikkeling van de ongeboren baby. Vraag een willekeurige zwangere vrouw wat haar ongeboren baby weegt of hoe snel het hartje klopt, en ze weet het. En die informatie? Die wordt –zeker waar het ’t een eerste zwangerschap betreft – helemaal anno nu binnengehaald: al googelend! (en de verloskundige speelt natuurlijk ook een belangrijke rol). Ook kraamzorg is een hot topic onder de aanstaande digimama’s: 59% van hen zoekt hier meer informatie over. Tips om zwangerschapskwalen te verminderen zijn ook nog steeds welkom: 53% van de internettende zwangeren zoekt hiernaar. 47% wil meer informatie over de bevalling zelf en 46% zoekt op ‘Vergoedingen vanuit zorgverzekering’. Overigens: zij zonder kinderen, en dus zwanger van hun eerste, zijn het meest gretig in zoeken naar informatie over de bevalling zelf, terwijl vrouwen met meerdere kinderen vaker op zoek zijn naar informatie over vergoedingen en voedingsadvies.
Ook face-to-face contact Natuurlijk krijgen zwangere vrouwen ook een heleboel informatie van de verloskundige: 68% van hen ziet dat de verloskundige als belangrijkste informatiebron. En dan zijn er nog de bladen: Ouders van Nu, Mama magazine, Kinderen en al die andere uitgaven: 51% van de vrouwen haalt de informatie over haar ongeboren kind en alles om de zwangerschap heen uit tijdschriften. Vrienden en familie hebben ook nog wat te zeggen: voor 42% van de vrouwen geven zij de meeste informatie.
Lees meer over dit onderzoek op de site van Agis. (Bron: bericht van Agis Zorgverzekeingen)