Weinig kennis over vergoeding fysiotherapie uit zorgverzekering

De FysiotherapeutDe Consumentenbond en het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) deden onderzoek naar de mening van consumenten over de zorgverzekering in relatie tot de fysiotherapie. Het resultaat was misschien wel te verwachten. Meer dan de helft van de ondervraagde consumenten weet niet wat de zorgverzekering vergoedt bij fysiotherapie.

Het consumentenpanel van de Consumentenbond is gevraagd naar de mening over de zorgverzekering. Hierbij speciale aandacht voor de vergoedingen voor de fysiotherapeut. In totaal hebben 1630 mensen meegedaan. De belangrijkste conclusies zijn:

  • 56% van de respondenten weet niet precies welke kosten voor fysiotherapie worden vergoed bij de zorgverzekering
  • 68% van de respondenten weet niet hoe het zit met eigen risico van zorgverzekering bij fysiotherapie
  • 44% denkt dat de eerste zes behandeling van fysiotherapie niet worden vergoed, meesten hebben hier juist wel een dekking voor,
  • 36% van de respondenten is afgelopen jaar naar een fysiotherapeut geweest.
  • 18% van mensen in behandeling van fysio zijn meer dan 2 keer per maand behandeld

Het KNGF heeft besloten om actie te ondernemen ten aanzien van deze beperkte kennis over de zorgverzekering en de fysiotherapie. Het heeft Nieuwsbureau ANP opdracht gegeven om een videopersbericht te ontwikkelen. Deze is te zien op Youtube (zie ook hieronder).

Ook voert het actie op de radio. In de periode van 16 tot en met 31 december wordt er op Skyradio, Q-Music en Radio 1 een radiocommercial uitgezonden. In deze spoy wordt consumenten opgeroepen om na te denken over de keuze hoe zij zich willen verzekeren. En welke gevolgen een behandeling van een fysiotherapeut hebben op het eigen risico. Hierbij is gekozen voor Skyradio omdat dit een van de meest beluisterde stations is rondom de feestdagen. Vele zorgverzekeraars zenden hun commercials op deze zender uit.