We verwachten stijging premie van 9% bij de Zorgverzekering

Premie stijging Zorgverzekering Verzekeringssite.nlGisteren kwam Verzekeringssite.nl met de resultaten van een onderzoek onder de Nederlanders naar de verwachte premie. De conclusie is dat de Nederlanders voor 2013 een premiestijging verwachten voor de zorgverzekering. Dit is gebaseerd op een steekproef bij 500 Nederlanders. Uit deze steekproef van Verzekeringssite.nl verwacht 86 procent een premiestijging van 9%. Dit is een verwachte premiestijging boven op de verhoging van het eigen risico. Erik Hordijk van Verzekeringsite.nl geeft juist aan dat in voorgaande jaren de premiestijging lager uitviel door het aanpassen van het Eigen Risico. “. Hierdoor zal waarschijnlijk de premie in 2013 beperkt stijgen, wat tot gevolg heeft dat waarschijnlijk minder mensen zullen overstappen naar een andere zorgverzekering,” aldus Erik Hordijk.

Overstappen naar andere zorgverzekering

In het persbericht dat is uitgegeven door de vergelijkingssite staat verder te lezen dat ruim 8 procent van de Nederlanders van plan is om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders gaf aan te twijfelen over het wisselen van verzekeraar.
Vorig gaf ook 8% van de verzekeraars aan dat ze overwogen om van zorgverzekering te wisselen. Het percentage dat daadwerkelijk de overstap maakte viel lager uit en kwam op 6%. Dit was een kleine groei ten opzichte van het jaar daarvoor.

Continue stijging premie zorgverzekering

De Verzekeringssite.nl geeft aan dat de afgelopen jaren de premie van de zorgverzekering steeds gestegen zijn. Sinds 2005 is een Nederlander met een modaal inkomen zelfs fors meer gaan betalen. Dit is een stijging van 50%. In 2006 was de introductie van het nieuwe zorgstelsel met een basisverzekering en aanvullende verzekering. In 2008 werd vervolgens het Eigen Risico geïntroduceerd. De hoogte van dit Eigen Risico is de afgelopen jaren steeds verhoogd. In het “Lente akkoord” is besloten om ook voor het komende verzekeringsjaar het Eigen Risico van de zorgverzekering te verhogen. Dan gaat het bedrag van 220 euro naar 350 euro. En in de afgelopen verkiezingsperiode spraken de partijen zelfs om ook een bezoek aan de huisarts niet meer vrij te stellen van het Eigen Risico.