Wanneer je het Eigen Risico moet gaan verhogen?

Verzekeringssite Zorgverzekering 2014De verzekeringssite komt met een persbericht over het eigen risico bij de zorgverzekering. Uit een onderzoek van de vergelijkingssite blijkt dat de Nederlanders niet verwachten het eigen risico op te maken. 55% van de Nederlanders verwacht dat ze niet het maximale eigen risico gaan gebruiken in 2014. Voor deze groep mensen is dus de mogelijkheid om te besparen op de premie van de zorgverzekering door niet voor een hoger eigen risico te kiezen. In 2013 koos al 10% van de verzekerden voor een vrijwillig hoger eigen risico. Erik Hordijk: “Deze trend zet zich dit jaar voort”.

Tool om te bepalen wanneer je eigen risico moet gaan verhogen

De Verzekeringssite heeft een tool ontwikkeld waarmee je als verzekerde kan bepalen wanneer je het eigen risico moet gaan verhogen. Mensen doen er verstandig aan om hun zorggebruik te inventariseren. Op basis hiervan kan bepaald worden of er ruimte is om het eigen risico aan te passen. Hiervoor is de Eigen Risico tool ontwikkeld. Het verhogen van het eigen risico is volgens de vergelijkingssite alleen verstandig als je op elk moment 860 euro kan overmaken naar de zorgverzekeraar. En wanneer de verwachting niet is dat je veel naar het ziekenhuis moet of veel medicijnen denkt nodig te hebben.

In het persbericht geeft de Verzekeringssite een opsomming van het premievoordeel dat je kan behalen door te kiezen voor een eigen risico 2014 van 860 euro. Dus vrijwillig een eigen risico van 500 bovenop het wettelijk verplicht eigen risico 2014 van 360 euro per jaar. Deze korting kan oplopen tot wel 300 euro per jaar:

Verzekering

Premie per jaar

Korting

Premie met korting

Zorg en Zekerheid

(ZorgZekerPolis)

€ 1163,40

€ 300

€ 863,40

ONVZ

€ 1158,12

€ 300

€ 858,12

Kiemer

€ 1127,40

€ 288

€ 839,40

De Friesland

(Alles verzorgd polis)

€ 1127,40

€ 288

€ 887,40

Anderzorg Basis

€ 1035,00

€ 288

€ 747,00

Let dus niet alleen op de maximale hoogte van de korting. Want bij de Anderzorg zorgverzekering is de korting iets lager, maar ook de premie per jaar is daar lager.

Eigen Risico gespreid betalen

De groep mensen die moeite heeft om het wettelijk verplichte eigen risico te betalen groeit ieder jaar. Zij zoeken contact op met de zorgverzekeraar om een betalingsregeling te treffen. Gelukkig kun je nu bij veel zorgverzekeraars er ook voor kiezen om het Eigen Risico gespreid te gaan betalen. Vaak in termijnen van tien maanden. Iedere maand een vast bedrag boven op de maandpremie van de zorgverzekering. Geen onverwachte hoge uitgaven meer. Heb je op het eind van het jaar teveel betaald aan eigen risico, krijg je dit terug gestort. Vaak is dit alleen mogelijk bij het wettelijk verplichte deel. Er zijn zorgverzekeraars die deze dienst ook bij het vrijwillige zorgverzekering aanbieden.

Lees meer over Verzekeringssite Zorgverzekeringen.