Vrije zorgkeuze restitutiepolis niet echt vrij?

Vrije zorgkeuze restitutiepolisVrije zorgkeuze restitutiepolis toch niet echt vrij, was de titel van het persbericht. Geld.nl stuurde dinsdag een persbericht uit over de restitutieverzekering. Veel consumenten denken bij de keuze voor een restitutiepolis dat ze ook een vrije zorgkeuze hebben. Volgens de financieel [bl id=”8164″]vergelijkingssite Geld.nl[/bl] moet je toch nog oppassen. Uit onderzoek van Geld.nl blijkt dat 20 van de 22 restitutie verzekeringen toch niet de behandeling volledig vergoeden. Dit gaat dan om een vergoeding bij niet gecontracteerde zorg. “Slechts 2 restitutiepolissen bieden altijd de volledig verzekerde vergoeding”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Allen volledig vrije keuze bij OHRA en Delta Lloyd?

Geld.nl geeft aan dat je alleen bij de zorgverzekeringen van OHRA en Delta Lloyd altijd een volledige vergoeding krijgt. Alleen bij de gevallen waarbij de zorgverlener buitensporige tarieven hanteert zullen ook deze zorgverzekeraars niet alles vergoeden. Als voorbeeld wordt een behandeling van een fysiotherapeut genoemd waarvoor je 100 euro per behandeling moet betalen in plaats van het gemiddelde tussen de 30 tot 40 euro.

Ander zorgverzekeraars vergoeden dus niet alles als je kiest voor een niet gecontracteerde zorgverlener. Ook al heb je een restitutieverzekering. Als er bij de behandeling een wettelijk tarief is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zal de verzekering meestal dit tarief vergoeden. In andere gevallen zal een marktconform tarief uitgekeerd worden. Dit is vaak het gemiddelde tarief dat de zorgverzekeraar met andere zorgverleners heeft afgesloten.

Reactie ONVZ

In het persbericht wordt ook een reactie van zorgverzekeraar ONVZ meegenomen. ONVZ geeft aan dat in de praktijk geen lagere vergoedingen zijn bij niet gecontracteerde zorg. ONVZ is een zorgverzekeraar die zich profileert met de vrije zorgkeuze. Als ONVZ van mening is dat een zorgverlener een te hoog tarief in rekening brengt, zal de verzekeraar contact opnemen met deze zorgverlener. De verzekerden zouden hier geen beperkingen van laat ONVZ weten.

Controleer tarieven en contracten

Geld.nl geeft aan dat het verstandig is om het een en ander zelf uit te zoeken. Dit om onverwachte hoge kosten te voorkomen. Controleer of je ziekenhuis of zorg behandel centrum (Zbc) een contract heeft met je zorgverzekering. “Ga er niet blindelings vanuit dat je, omdat je een restitutiepolis hebt, de zorg ook altijd volledig vergoed krijgt.”

Heeft je zorgverzekering geen contract met de zorgverleners. Kijk dan goed welke tarieven worden gehanteerd. Of het tarief dat de zorgverlener hanteert niet te hoog is. Op de site van de zorgverzekeraar kun je de wettelijke en marktconforme tarieven raadplegen. Of neem contact op met je zorgverzekeraar en vraag of de behandeling vergoed zal worden.

Misschien is het zelfs beter om deze vraag per e-mail te stellen. Zodat je ook nog een bewijs hebt van het gegeven advies van de zorgverzekeraar. Mocht achteraf de vergoeding niet soepel verlopen, heb je nog een vorm van bewijs ten aanzien van het advies.

Lees meer over de vrije zorgkeuze restitutiepolis op de [bl id=”8164″]site van Geld.nl[/bl]