Vergelijkingssites zorgverzekeringen onder de loep genomen

zorgverzekeringenVandaag het bericht dat minister Schippers van Volksgezondheid de vergelijkingssites zorgverzekeringen onder de loep gaat nemen. Dit maakte ze bekend in de Tweede Kamer. De vergelijkingssites liggen onder vuur. De Minister maakt bekend dat verschillende toezichthouders de werkwijze van vergelijkingssites als Independer en ZorgKiezer gaan onderzoeken.

In haar toelichting geeft de minister aan dat het gevoel bestaat dat de vergelijkingssites niet altijd eerlijk zijn over de werkwijze. Bij verschillende vergelijkingssites kunnen verschillende zorgverzekeringen als beste uit een vergelijking komen. Zonder dat het daarbij voor de consument dan duidelijk is waardoor dit komt. De Minister wil dat de consumenten betrouwbare informatie krijgen over deze verzekeringen.

Ook vergelijken de vergelijkingssites soms niet alle zorgverzekeringen. En is het onduidelijk voor de bezoekers dat de vergelijkingssites provisie ontvangen voor het doorverkopen van zorgverzekeringen. De hoogte van deze vergoeding kan per zorgverzekering verschillen. En natuurlijk wordt aangehaald dat verzekeraar Achmea eigenaar is van Independer. De Telegraaf geeft in haar berichtgeving aan dat toezichthouders Autoriteit Consument en Markt (ACM ), Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Nationale Zorgautoriteit (NZA) gaan in 2014 onderzoek doen naar de vergelijkingssites.

Bij BNR geeft Edmond Hilhorst (directeur Independer) aan blij te zijn et een onderzoek naar de werkwijze van vergelijkingssites. Independer heeft niets te verbergen en kan volledig onafhankelijk opereren van verzekeraar Achmea. Ook zorgverzekeringen die niet door labels van Achmea worden aangeboden zijn opgenomen in de vergelijkingen.