Veel zorgverzekeringen met extra vrijstelling eigen risico
De Nederlanders zijn onbekend met de vrijstelling eigen risico. Geld.nl komt vandaag met een update over het eigen risico. Medicijnen vergoed krijgen of de pil bestellen zonder eigen risico is de opening van het bericht.
Want naast de algemenen vrijstellingen van het eigen risico bij bezoek van de huisarts of zorgkosten voor de kinderen heeft Geld.nl een update over meer vrijstellingen. Uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite blijkt dat je bij geen van de zorgverzekeraars een eigen risico hebt bij voorkeursgeneesmiddelen of voor de anticonceptiepil tot 21 jaar. De site geeft aan dat het voor consumenten die veel gebruik maken van zorg en geld willen besparen extra naar de vrijstelling eigen risico moeten kijken.
Vrijstelling eigen risico bij voorkeursgeneesmiddelen
Alle zorgverzekeraars die tot de VGZ groep behoren (Bewuzt, Unive, VGZ en ZEUKR) rekenen bijvoorbeeld geen eigen risico voor geneesmiddelen die voldoen aan het preferentiebeleid van de verzekeraar. In dit preferentiebeleid is van elk type medicijn dat wettelijk moet worden vergoed aangegeven welk merk ze volledig moeten vergoeden. Met deze voorkeursgeneesmiddelen heb je niet te maken met een eigen risico. Je kunt wel een duurder medicijn kiezen, dat gaat dan wel ten laste van het eigen risico.
Pil tot 21 jaar valt onder vrijstelling eigen risico
Geld.nl geeft ook aan dat bij enkele zorgverzekeraars (Energiek, Salland en ZEKUR) een extra vrijstelling op het eigen risico wordt geboden bij de anticonceptiepil. Dit voor de vrouwen tussen de 18 en 21 jaar. Bij zorgverzekeraar Salland is deze vrijstelling ongeacht het merk van de anticonceptiepil en ongeacht welke apotheek. Bij de ZEKUR zorgverzekering krijg je alleen een vrijstelling als je de conceptiepil besteld bij Pil Express.
Opvallende vrijstelling eigen risico bij Beter Dichtbij
Bij de nieuwe zorgverzekeraar Beter Dichtbij krijg je ook een vrijstelling op het eigen risico bij het ziekenhuis. Wanneer je voor vijf planbare behandelingen naar een van aangesloten ziekenhuizen gaat, betaal je geen eigen risico. Ook hier dus een vrijstelling eigen risico. Zie de site van Geld.nl over de details van deze planbare zorg.
Psychische hulp via internet
Bij de Kiemer zorgverzekering krijg je de eerstelijns psychologische behandelingen vergoed zonder dat dit impact heeft op je eigen risico. Je moet dan wel gebruik maken van gecontracteerde zorg. Bij Zilveren Kruis Achmea krijg je een vrijstelling op het eigen risico bij de internettherapie ‘Kleur je leven’.
Geld.nl sluit het persbericht af met een opsomming van de algemene vrijstellingen die wettelijk zijn vastgesteld:
- Huisartsenbezoek.
- Verloskundige zorg en kraamzorg
- zorgkosten en tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar
- Ketenzorg, zorg verricht door verschillende behandelaars bij chronische aandoening.
- Nacontroles voor donoren.
- Nationale bevolkingsonderzoeken, zoals borstkankeronderzoek.
- De griepprik voor risicogroepen.
- Zorg die vergoed wordt vanuit aanvullende (tandarts)verzekeringen.
Kijk bij het vergelijken van de zorgverzekeringen goed wat valt onder eigen risico. Lees meer over de vrijstellingen eigen risico op de site van Geld.nl