Nieuwe Uniforme informatiekaart zorgverzekering

Uniforme informatiekaart zorgverzekeringDit najaar zullen de zorgverzekeraars de Uniforme informatiekaart zorgverzekering introduceren. Deze informatiekaart zal worden net voor de consument makkelijker moeten maken om de zorgverzekeringen te vergelijken. De informatiekaart gaat over de basisverzekering die de verzekeraars aanbieden.

Wat staat op Uniforme informatiekaart zorgverzekering

Deze nieuw informatiekaart over de zorgverzekering zal informatie verstrekken over de polisvoorwaarden van de zorgverzekering. Plus informatie over de vergoedingen die door de zorgverzekering worden verstrekt.

Hierbij zullen de verzekeraars dezelfde rubrieken gaan gebruiken. De zorgverzekeraars komen met dezelfde standaard teksten. En een gelijke vormgeving. Het moet daarmee makkelijker worden om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland kwam afgelopen week met dit nieuws. Een mooie ontwikkeling. Natuurlijk nog even afwachten wat precies op de kaart komt te staan en of het bruikbaar is om een goede afweging te maken tussen de verschillende zorgverzekeringen.

Keuzevrijheid zorg

De afgelopen jaren is door verschillende zorgverzekeraars ingezet op de keuzevrijheid van de aangeboden zorgverzekering. Meestal is bij een goedkope zorgverzekering deze keuzevrijheid beperkt. Alleen is de consument daar net altijd van op de hoogte.

Bij de Uniforme informatiekaart zorgverzekering wordt aangegeven met welke zorgverleners de zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten.  Deze informatie wordt alleen voor de meest gebruikte zorg getoond.

Op deze manier moet je sneller kunnen zien welke beperking je in de keuzevrijheid van zorg hebt als je kiest voor een naturapolis of een combinatiepolis. Ook bij een budgetpolis is de keuzevrijheid vaak beperkt.

Niet voor aanvullende verzekeringen

Helaas wordt geen Uniforme informatiekaart zorgverzekering gemaakt voor de aanvullende verzekeringen en/of de tandartsverzekering. Dit is wel jammer. Juist het vergelijken van de aanvullende zorgverzekeringen is erg lastig. Hierbij zijn de verschillen in de dekking en de vergoedingen groot. Het is lastig om snel te zien wat de zorgverzekering voor dekking geeft. En aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Soms heb je bij een specifieke dekking te maken met wachttijden. Dit is niet altijd even duidelijk.

19 november online

De zorgverzekeraar zal de Uniforme informatiekaart zorgverzekering op 19 november online zetten. Via de website van de specifieke zorgverzekeraar kun je de kaart dan raadplegen. De Consumentenbond en vergelijkingssite Independer hebben al aangegeven om deze informatiekaarten te gebruiken voor hun sites.

De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland hebben ook de andere vergelijkingssites opgeroepen om gebruik te maken van de informatiekaarten. Dit in het streven naar meer uniformiteit bij het vergelijken en aanbieden van zorgverzekering. Zodat iedereen een goede zorgverzekering kan kiezen. Zodat je een weloverwogen keuze maakt en niet langer meer kiest voor de goedkoopste zorgverzekering.

Lees meer over de inzicht in zorgverzekering door zorgverzekeringskaart op de site van de brancheorganisatie.