Tweederde Nederlanders heeft heimwee naar ziekenfonds

Logo Verzekeringssite.nlZorgverzekering valt duur uit voor modaal inkomen Tweederde van de Nederlanders wil graag het ziekenfonds terug, vanwege de lagere premie. Voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel betaalde een consument gemiddeld 121 euro per maand aan de zorgverzekering. In 2012 is dit gestegen naar 181 euro per maand. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstel in 2006 is een modaal inkomen 50 procent meer gaat betalen aan de zorgverzekering. Dat komt neer op 720 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl onder 500 Nederlanders.
Heimwee naar ziekenfonds Nederlanders vinden ook dat ziekenfondsverzekeringen veel uitgebreider of beter waren. In 2006 is het nieuwe zorgstelsel ingevoerd. De ziekenfondsverzekeringen en particuliere ziektekostenverzekeringen zijn toen vervangen door zorgverzekeringen.
Een buschauffeur met een modaal inkomen betaalt in 2012 181 euro aan zijn basisverzekering. Dat is 7 procent van zijn bruto inkomen. Dit is nog exclusief de aanvullende zorgverzekering, deze kost gemiddeld 38 euro per maand. In 2005 besteedde een buschauffeur zo’n 5 procent van zijn inkomen aan het ziekenfonds. In tegenstelling tot een buschauffeur betaalt een advocaat maar 3 procent van zijn inkomen aan zorg in 2012. Verzekeringssite.nl berekende de uitgaven op basis van de premie van de basisverzekering, de belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage, het gemiddeld eigen risico en de zorgtoeslag. De premies van de aanvullende verzekeringen variëren sterk en zijn daarom niet meegenomen in de berekening. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)