Toch weer massaal wisselen zorgverzekeraar?

Geld.nl ZorgverzekeringEerder deze week gaven experts aan te verwachten dat meer consumenten bij de huidige zorgverzekering zouden blijven. Dit omdat ze al een premiedaling hebben. Maar Geld.nl ziet nu toch massaal wisselen zorgverzekeraar.

Waarom toch massaal wisselen zorgverzekeraar?

Geld.nl geeft aan dat het op haar site drukker is dan voorgaande jaren. Consumenten zoeken massaal naar informatie over de zorgverzekeringen. In november en begin december was het juist rustiger ten opzichte van het voorgaande jaar. Maar Sieto de Vries laat in een persbericht weten dat de laatste dagen het aantal daadwerkelijke overstappers met bijna 100 procent is gestegen.

Deze topdrukte wordt verklaart door de last Minutes acties van de verzekeraars waarmee de consumenten geld kunnen besparen. Zo geeft zorgverzekeraar De Friesland een Cash Back premie van 96 euro als je deze maand nog een zorgverzekering bij haar afsluit. Dat zijn toch gewoon harder euro’s. Het lijkt erop dat consumenten die langer wachten hiervoor worden beloond. “Ze profiteren dan nog van deze last minute aanbiedingen”, aldus De Vries.

Wisselen zorgverzekeraar voor goede en goedkope polis

Bij Geld.nl zien ze dat de consumenten ook weer op zoek zijn naar de goedkope zorgverzekering. Vooral de internetverzekeringen zijn populair. Vooral de polissen van De Friesland zorgverzekeringen en de selectief polis van Zilveren Kruis Achmea. Deze laatste polis is nieuw en heeft een lager premie. Wel kun je bij deze zorgverzekering maar uit een beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen kiezen.

Maar consumenten kiezen niet blind voor de goedkoopste zorgverzekering. Deze conclusie trekt Geld.nl op basis van het animo voor verzekeraar ZEKUR van Unive. Deze heeft een van de goedkoopste zorgverzekeringen maar blijkt niet populair onder de overstappers die Geld.nl ziet. Bij ZEKUR kun je voor planbare zorg maar bij 16 ziekenhuizen terecht. Aan de vrije keuze wordt dus wel waarde gehecht. “Consumenten kijken dus zeker naar de combinatie van een lage premie met gedegen voorwaarden en voldoende vrijheid bij de keuze voor een verzekeraar ”, concludeert De Vries.

Zorgverzekeraar Ditzo is ook populair onder de klanten van Geld.nl. De basisverzekering van Ditzo staat op de vierde plaats van populairste verzekeringen. Ditzo heeft dit jaar de goedkoopste restitutieverzekering. Volgens Geld.nl heeft ook de actie met de donatie voor het kankeronderzoek veel Goodwill gekweekt.

Massaal wisselen zorgverzekeraar met hoger Eigen Risico

Opvallend is dat bij het wisselen van zorgverzekeraar de consumenten ook steeds meer kiezen voor een vrijwillige hoger eigen risico. Nu kiest 29% van de consumenten die via Geld.nl een zorgverzekering afsluiten voor een vrijwillig eigen risico. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van het jaar daarvoor. “Consumenten kijken dus zeker naar de combinatie van een lage premie met gedegen voorwaarden en voldoende vrijheid bij de keuze voor een verzekeraar ”, concludeert De Vries.

Lees meer over het onderzoek op de site van Geld.nl