Tandartsen duurder dan vergoeding zorgverzekeraar

Logo Verzekeringssite.nlZorgverzekeraars vergoeden in veel gevallen niet meer de volledige behandeling van een tandarts. 95 procent van de tandartsen vraagt meer voor een kroon dan door de zorgverzekering gemiddeld wordt vergoed. 87 procent van de tandartsen rekent meer voor een vulling. Door de hoge tarieven van de tandartsen en lage vergoedingen van de zorgverzekeraars moet de consument het verschil bijbetalen.” Dat maakt de onafhankelijke vergelijker www.verzekeringssite.nl vanavond bekend in Kassa.
Tandartsen bepalen sinds 1 januari het tarief van een behandeling zelf. Dit tarief hebben ze pas heel recent bekend gemaakt. Veel zorgverzekeraars vergoeden dit jaar maximaal het tarief wat door hen zelf is vastgesteld.” Consumenten moeten hierdoor bijbetalen, terwijl ze juist goed verzekerd dachten te zijn. De consument kan niet meer van zorgverzekering wisselen en is daarmee de klos,” aldus Erik Hordijk. Verzekeringssite.nl roept tandartsen en zorgverzekeraars op om aan de tafel te gaan zitten om te zorgen dat de consument niet de dupe wordt.

Kosten van Vulling en Kroon

Verzekeringssite.nl heeft de tarieven van 200 tandartsen en de vastgestelde tarieven van 20 zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis Achmea, VGZ, CZ en Menzis geanalyseerd. Deze verzekeraars vergoeden het vastgestelde maximale bedrag per behandeling. Gemiddeld vergoeden deze zorgverzekeraars € 38,74 euro voor een éénvlaksvulling. 87% van de tandartsen vraagt meer voor een éénvlaksvulling dan de zorgverzekeraars gemiddeld vergoeden.
Vulling

  • 87 % van de tandartsen zijn duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars
  • 37 % van de tandartsen zijn 20% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars
  • 13 % van de tandartsen zijn 40% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

Goedkoopste tandarts: € 26,25
Duurste tandarts: € 82,45
Gemiddeld tarief tandarts: € 45,89
Gemiddelde vergoeding verzekeraars € 38,74

Kroon
Gemiddeld vergoeden de zorgverzekeraars 236,85 euro* voor een kroon. 95 procent van de tandartsen vraagt meer voor een kroon dan de zorgverzekeraars aan hun klanten vergoeden.
Kroon

  • 95 % van de tandartsen zijn duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars
  • 25 % van de tandartsen zijn 20% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars
  • 4 % van de tandartsen zijn 40% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

Goedkoopste tandarts: € 168,25
Duurste tandarts: € 349,00
Gemiddeld tarief tandarts: € 266,85
Gemiddelde vergoeding verzekeraars € 236,85
De duurste tandarts vraagt 349 euro voor een kroon. Zorgverzekeraar Menzis geeft de laagste vergoeding voor een kroon, namelijk 160 euro. Dit betekent dat een klant van Menzis die naar een ongecontracteerde tandarts gaat 189 euro zelf moet betalen voor zijn of haar kroon.
* Tarief zonder techniek- en materiaalkosten. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)