Maximaal eigen risico , risico kleiner dan verwacht?

Maximaal Eigen RisicoVandaag in de Telegraaf een artikel over het Maximaal eigen risico bij de zorgverzekering. Hoeveel bespaar je nu op de premie van de zorgverzekering. En is het wel verstandig. Wanneer kies je niet een vrijwillig hoog eigen risico? Manno van den Berg geeft in de Telegraaf uitleg.

Besparen met Maximaal Eigen risico?

Het verplichte eigen risico is dit jaar vastgesteld op 385 euro. Voor veel verzekerden al een fors bedrag. Toch kun je nog steeds vrijwillig kiezer voor een hoger eigen risico. De maximale toegestane verhoging van het eigen risico is € 500. Hiermee komt het eigen risico uit op € 885. De korting op de premie van de zorgverzekering kan dan zo’n € 200 tot € 300 per jaar zijn. Deze kortingen verschillen per zorgverzekering. Niet iedere zorgverzekering biedt de mogelijkheid om een maximaal eigen risico te kiezen.

Risico maximaal eigen risico minder groot?

De Telegraaf geeft aan dat uit een peiling van Independer is gebleken dat 25% van de Nederlanders kiest voor het maximale eigen risico. Als je geen geneesmiddelen gebruikt en niet chronisch ziek bent, kan dit een verstandige keuze zijn volgens de krant. De financiële risico’s zijn volgens de Telegraaf minder groot dan gedacht. Het eigen risico is alleen van toepassing op zorg binnen de basisverzekering. Hierbij zijn kinderen tot 17 jaar uitgezonderd. Ook de kosten van de huisarts en kraamzorg vallen niet onder het eigen risico.

Natuurlijk beperkt het kiezen van het maximale eigen risico ook het risico van deze keuze. Stel je krijgt met het maximale eigen risico een korting op de premie van 300 euro. Dan is het totale risico dat je loopt maar 200 euro extra. Meestal kun je ook een betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar voor het betalen van het eigen risico. Of je moet even je spaargeld aanspreken.

Voor verzekerden die wel medicijnen nodig hebben, of chronisch ziek zijn lopen wel een risico bij een vrijwillig hoger eigen risico.

Lees meer over het maximale eigen risico op de site van de Telegraaf.