Premies tandpakketten dalen niet mee met tandartstarieven

Verzekeringssite tandartstarievenBij 80% van de premies geen daling voor de aanvullende tandartsverzekering bij de zorgverzekering 2013. Door het stopzetten van het experiment met de vrije tarieven in de mondzorg gaan de tandartstarieven in 2013 omlaag. Het merendeel van de premies van de aanvullende tandverzekeringen is echter niet mee gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite Verzekeringssite.nl. Van 21 procent van de tandverzekeringen gaat de prijs zelfs omhoog. Slechts 8 procent van de aanvullende tandpakketten heeft een lagere premie dan in 2012. Het tarief van 72 procent van de aanvullende verzekeringen blijft gelijk.
“Het is jammer dat het beëindigen van het experiment er tot op heden nog niet toe heeft geleid dat de premies van de tandverzekeringen zijn gedaald”, vindt Erik Hordijk, directeur van onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl.

Behandelprijzen 2011 uitgangspunt voor 2013

De prijzen voor tandheelkundige behandelingen stegen in 2012 met ongeveer 10 procent. Onder andere hierdoor gingen de premies voor aanvullende tandverzekeringen vorig jaar met 14 procent omhoog: twee keer zo hoog als andere jaren. In 2013 zijn de prijzen voor behandelingen van tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici weer vastgesteld. Bij het vaststellen nam de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de tarieven van 2011 als uitgangspunt. Deze tarieven zijn geïndexeerd met 4,5 procent. De meerderheid van de verzekeringsprijzen lijkt echter gebaseerd op de hoge tandartstarieven van 2012.

Tandverzekering vergelijken nodig door grote verschillen in dekking en prijs

Volgens Erik Hordijk zitten er grote verschillen in dekking en prijs van de aanvullende tandpakketten: “Consumenten kunnen zich aanvullend verzekeren van 1 tot 70 euro per maand.” Voor wie tandheelkundige zorg belangrijk is, raadt Hordijk dan ook aan om eerst een inschatting te maken van de verwachte kosten. “Zo kunnen mensen het uitgebreide aanbod goed vergelijken en bepalen of een aanvullende tandverzekering nodig is en welk pakket in dat geval het beste bij ze past. Ze kunnen daarmee honderden euro’s per jaar besparen”, zegt Hordijk. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)