Premie zorgverzekering drie keer zo hoog als voorspelling kabinet

Verzekeringssite.nlDe premie van de basisverzekering stijgt naar verwachting in 2012 met ongeveer 30 euro. Dat baseert Verzekeringssite.nl op premies die (onder embargo) bij Verzekeringssite.nl bekend zijn. De stijgingen liggen nu tussen de 20 en 50 euro. “Zorgverzekeraars zijn onzeker over de gevolgen van de nieuwe regelgeving van de overheid en de komst van nieuwe verzekeraars. Om de concurrentiepositie te optimaliseren, wachten de verzekeraars dit jaar langer met het bekendmaken van de premie,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.
De verwachte prijsstijging van ongeveer 30 euro ligt hoger dan de calculatie van de overheid. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend een premieverhoging van 11 euro te verwachten. Naast de premiestijging wordt ook de basisverzekering verder uitgekleed. Het gevolg is dat meer zorg naar de aanvullende verzekeringen wordt geschoven, hierdoor zal de premie van de aanvullende verzekering meer stijgen dan de basispremie. Naast de premiestijging moet de consument ook meer eigen risico gaan betalen, want deze stijgt in 2012 van 170 euro naar 220 euro.
Overstappers Verzekeringssite.nl verwacht meer overstappers ten opzichte van vorig jaar. In oktober 2010 gaf 3,5 procent van de Nederlanders in een onderzoek van Verzekeringssite.nl aan te willen veranderen van zorgverzekering. Uiteindelijk zijn 900.000 mensen overgestapt, dat komt neer op 5,5 procent van de Nederlanders. Dit jaar geeft 9 procent al aan over te gaan stappen naar een andere verzekering.
Nieuwe spelers Dit jaar komen er een aantal nieuwe spelers op de markt. Onlangs werd bekend dat VGZ met een nieuw label komt: Blue. En ook Ditzo komt met een zorgverzekering. Verzekeringssite.nl verwacht nog minimaal één andere nieuwe speler. Deze verzekeringen hebben nog geen bestaande klanten en hoeven daarom nog niet voor 19 november hun klanten over de nieuwe premie van 2012 te informeren. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)