Premie aanvullende verzekering stijgt gemiddeld met 10 procent

Logo Verzekeringssite.nlDe premie van de basisverzekering stijgt in 2012 beperkt met gemiddeld 2 procent. Echter de premies van de aanvullende verzekeringen stijgen veel harder. Gemiddeld stijgt de premie met 10 procent, bij één verzekeraar loopt de premiestijging van de aanvullende verzekering zelfs op tot 40 procent. Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl blijkt dat 12 procent van de Nederlanders wil besparen door een lichtere dekking te nemen of zelfs helemaal geen aanvullende verzekering af te sluiten. 37 procent van de Nederlanders twijfelt over het nemen van een aanvullende zorgverzekering.
De gemiddelde basispremie ligt in 2012 rond de 1285 euro met een verplicht eigen risico van 220 euro. Ongeveer 90% van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering. De aanvullende pakketten die tot nu toe (onder embargo) bekend zijn bij Verzekeringssite.nl laten een stijging zien van gemiddeld 10 procent. Dit betekent dat mensen met een aanvullende verzekering te maken krijgen met fikse premiestijgingen. Dat komt doordat het basispakket verder wordt uitgekleed, waardoor meer zorg wordt overgeheveld naar de aanvullende pakketten. Daarnaast wordt er ook steeds meer zorg geconsumeerd en worden de tandartstarieven in 2012 vrijgegeven.
“Consumenten die meer zorg gebruiken dan dat ze premie betalen, houden hun aanvullende pakket. Mensen die minder zorg gebruiken, zullen inzien dat zij het aanvullende pakket niet nodig hebben en kiezen voor een lichtere dekking of zeggen de aanvullende verzekering op. Hierdoor komen er in de aanvullende pakketten alleen mensen die veel zorg consumeren. Ik verwacht dat de premies voor de aanvullende verzekeringen daarom steeds meer zullen stijgen,” aldus Erik Hordijk.
Verzekeringssite.nl verwacht meer overstappers ten opzichte van vorig jaar. In oktober 2010 gaf 3,5 procent van de Nederlanders in een onderzoek van Verzekeringssite.nl aan te willen veranderen van zorgverzekering. Uiteindelijk zijn 900.000 mensen overgestapt, dat komt neer op 5,5 procent van de Nederlanders. Dit jaar geeft 9 procent al aan over te gaan stappen naar een andere verzekering. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)