Parool: Kijk, vergelijk en bespaar op zorg

Parool besparen op zorgHet Parool heeft vandaag een artikel over de zorgverzekering. Met de kop “Kijk, vergelijk, en bespaar op uw zorgverzekering”. De krant geeft een opsomming van punten waarop je moet letten bij het kiezen van je nieuwe zorgverzekering. In zes stappen geeft de krant advies over hoe je kan overstappen naar een andere zorgverzekering.

Stap 1 – Begin met lijstje

Een goede start bij het kiezen van je nieuwe zorgverzekering is om inzicht te krijgen in de zorg die je denkt nodig te hebben. Het Parool haalt het advies aan van de Consumentenbond om terug te kijken naar de afgelopen drie jaar. Welke zorg bij de tandarts, fysiotherapeut heb je nodig gehad. En heb je in deze periode andere zorgverleners bezocht. Maak hiervan een lijstje. Vul dit aan met de medicijnen die je nu gebruikt of binnenkort gaat gebruiken.

Let ook op je misschien het komende jaar kraamzorg nodig hebt of toch die dekking voor medische zorg in het buitenland wilt hebben. Zet alles dus op een lijstje. Hiermee gaat het vergelijken van de zorgverzekeringen meer op feiten en minder op emotie.

Stap 2 – de basisverzekering

De basisverzekering dekt de meeste zorg die nodig is. Hieronder vallen bezoeken aan de huisarts en spoedeisende hulp. Ook diverse medicijnen en wijkverpleging valt onder de dekking van de basisverzekering. Deze dekking is door de overheid vastgesteld. Dus weinig verschillen in de basisverzekering. Maar toch valt er veel te kiezen. Je hebt onder andere de keuze uit:

  • Budgetpolis
  • Naturaverzekering
  • Restitutieverzekering.

Bij de restitutieverzekering heb je een vrije keuze van huisarts en ziekenhuis. Deze basisverzekering is meestal iets duurder in premie. Als je voor de naturaverzekering kiest krijg je alleen de maximale vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners. De zorgverzekering zal minder vergoeden als je toch naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. Dan moet je soms een deel van de kosten zelf betalen.

De laagste premie betaal je voor een budgetpolis. Hierbij kun je maar bij een select aantal zorgverleners terecht. Meestal moet je ook veel zorgzaken zelf online regelen. Deze budgetpolis is dus goedkoper maar kan toch voor veel extra kosten zorgen.

Stap 3 – Het Eigen Risico

Ieder jaar stelt de overheid een wettelijk verplicht eigen risico vast. Voor de zorgverzekering 2016 is dit bedrag op 385 euro vastgesteld. Naast dit verplichte eigen risico kun je ook kiezen uit een vrijwillig eigen risico. Je kunt tot een eigen risico van 885 euro gaan dit jaar. Als je een vrijwillig eigen risico kiest krijg je korting op de premie van de basisverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe groter de korting. Als je niet verwacht zorg nodig te hebben kan het kiezen van een hoog eigen risico voordelig zijn. Maar ook hier loert een gevaar. Heb je onverwacht toch zorg nodig? Moet je eerst zelf afrekenen.

Stap 4 – Aanvullende verzekeringen

De dekking vanuit de basisverzekering kun je aanvullen door te kiezen uit de aanvullende verzekeringen. Hierin is het aanbod groot. De zorgverzekeraars bieden verschillende pakketten aan. Kijk naar het opgestelde lijstje van te verwachten zorgkosten. Aan de hand van dit overzicht kun je al snel bepalen of je een tandartsverzekering en/of aanvullende zorgverzekering moet sluiten. Het is bijna een kwestie van een rekensom maken.

Stap 5 – Zorgverzekeringen vergelijken

In de eerste vier stappen is het wensenlijstje ten aanzien van je nieuwe zorgverzekering vastgesteld. Nu kun je een keuze gaan maken voor de nieuwe zorgverzekering. Je kan naar de websites van de zorgverzekeraars gaan. Het Parool geeft aan dat dit veel doorzettingsvermogen vergt. De krant geeft aan dat het handiger is om de vergelijkingssites het werk te laten doen. Het Parool geeft aan dat volgens de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten je het beste kan kiezen uit de vijf grote vergelijkers:

  • Consumentenbond
  • [bl id=”4733″]Hoy Hoy[/bl]
  • [bl id=”4782″]Independer[/bl]
  • [bl id=”4749″]Pricewise[/bl]
  • [bl id=”4771″]Zorgkiezer[/bl].

De krant geeft het advies nog mee om niet alleen naar de premie van de zorgverzekering te kijken. Bekijk ook de polisvoorwaarden van de potentiele nieuwe zorgverzekering.

Stap 6 – overstappen / afsluiten

De laatste stap is natuurlijk het afsluiten van de nieuwe zorgverzekering. Het Parool heeft het bij stap 6 over de overstap. Maar je hoeft natuurlijk niet te switchen van zorgverzekering. Je zult de keuze van een nieuwe zorgverzekering wel voor het einde van 31 december doorgegeven hebben. Anders blijf je bij de huidige zorgverzekering.

Bezoek de site van Het Parool voor meer informatie over het kiezen van de nieuwe zorgverzekering