Oppositie probeert verhoging zorgpremie te voorkomen

verhoging zorgpremie voorkomen

Deze maand al veel nieuws over de nieuwe zorgverzekering. Hierbij gaat het vooral om de nieuwe premiestelling en het verplichte eigen risico. De verwachting is dat de zorgpremie dit jaar opnieuw zal gaan stijgen. De oppositie wil een nieuwe premieverhoging bij de zorgverzekering te voorkomen. Het kabinet moet ingrijpen.

Extra bijdrage om verhoging te voorkomen?

In de Tweede Kamer is een groot steun om te voorkomen dat de zorgpremie in het nieuwe jaar extra omhoog gaat. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn nog steeds aan het onderhandelen over een nieuw kabinet. Daarbij moeten ook keuzes worden gemaakt over de zorgpremie en het eigen risico.

Het is nu al duidelijk dat de volledige oppositie een premieverhoging bij de zorgverzekering wil voorkomen. De partijen roepen het nieuwe kabinet op om met een extra bijdrage te komen. Wanneer de zorgverzekeraars 150 miljoen extra krijgen van het kabinet kan een premieverhoging voorkomen worden.

Dit extra bedrag moet gefinancierd worden uit het te verwachten begrotingsoverschot. GroenLinks zal hiervoor een voorstel indienen. Dit voorstel wordt gesteund door alle partijen die niet aan de onderhandelingstafel zitten van het nieuwe kabinet.

​Reactie op besluit Eigen Risico

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben aangegeven dat ze het verplichte Eigen Risico niet te willen laten stijgen. Een eerder voorgenomen stijging van het eigen risico kan worden voorkomen door de premies van de zorgverzekering zelf te verhogen. De verwachting is dat een stijging van 10 euro bij de zorgpremie het Eigen Risico gelijk kan blijven.

Met het voorgestelde extra bedrag van 150 miljoen kan deze premie aanpassing van 10 euro voorkomen worden.

Binnenkort worden premies bekend gemaakt

De politiek moet snel handelen. In de maand november worden de meeste premies van de nieuwe zorgverzekering bekend gemaakt. Het is dan niet wenselijk om later deze premies weer te gaan veranderen.

Het is belangrijk om de consumenten snel duidelijkheid te geven over de nieuwe zorgverzekering. Zowel over de dekking van de zorgverzekering als de zorgpremie. En natuurlijk over de hoogte van het verplichte eigen risico.

Het blijft natuurlijk lastig dat de onderhandelingen over het nieuwe kabinet nog steeds lopen. Dat maakt het beslissen over de nieuwe zorgverzekering niet makkelijk.