ONVZ vergoedt MammaPrint: onderzoek behandeling borstkanker

ONVZ verzekeringenZorginnovatie voor breed publiek beschikbaar ONVZ Zorgverzekeraar vergoedt vanaf 1 oktober 2010 voor haar verzekerden de volledige kosten van de MammaPrint, een diagnostische test voor de behandeling van borstkanker. Het onderzoek kost 2675 euro en valt niet onder de vastgestelde dekking van de basisverzekering. Na een chirurgische ingreep staan patiënt en arts voor de moeilijke keuze of een nabehandeling met chemotherapie zinvol is. Door de genactiviteit in de tumor te onderzoeken kan hierover waardevolle informatie gewonnen worden en wordt in kaart gebracht hoe agressief een borsttumor is. Bij toepassing van de MammaPrint blijkt dat 25 procent van de gevallen een chemokuur niet nodig is. Daarmee zou het aantal vrouwen dat na de behandeling van borstkanker nog een chemokuur moet ondergaan slinken van 5200 naar krap 4000 per jaar.
ONVZ vergoedt de MammaPrint vanuit een principe van keuzemogelijkheden. Erno Kleijnenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur van ONVZ: “Een patiënt moet zo veel mogelijk kunnen kiezen voor de beste zorg. In de VS wordt de MammaPrint al breed toegepast met uitstekende resultaten. Dat is voor ons overtuigend genoeg om deze beslissing te nemen.”
Vraag van patiënten en artsen heeft er het afgelopen jaar toe geleid dat de MammaPrint steeds meer in de praktijk wordt toegepast. Gesteund door de borstkankervereniging en een aantal ziekenhuizen heeft ONVZ het initiatief genomen. Een unieke situatie waarbij zorgverzekeraars laten zien serieus in verbetering van de kwaliteit van zorg te willen investeren. (Bron: Persbericht ONVZ) Voor meer informatie over MammaPrint, of bezoek de website van ONVZ.