ONVZ stimuleert ziekenhuizen in kwaliteitsverbetering

Onvz verzekeringenVandaag maakt zorgverzekeraar ONVZ op haar website bekend dat het ziekenhuizen help tom inzicht te krijgen in kwaliteit van de eigen behandelingen. Via Multizorg VRZ worden deze behandelingen afgezet tegen geanonimiseerde andere ziekenhuizen. Hierdoor worden potentiele verbeterpunten zichtbaar. Tevens maakt Multizorg VRZ afspraken met deze ziekenhuizen hoe deze verbeterpunten gerealiseerd kunnen worden.

Deze dienstverlening is het gevolg van een samenwerking met MediQuest. In deze samenwerking zijn de kwaliteitsdata verzameld ven geanalyseerd van 11 behandelingen zoals liesbreuken, heupvervangende operaties en borstkanker. De keuze is op deze behandelingen gevallen om dat juist voor deze behandelingen zorgverzekeraars prijsafspraken maken met de diverse ziekenhuizen. Met dit initiatief wil de zorgverzekeraar de ziekenhuizen stimuleren om continue met kwaliteitsverbetering bezig te zijn. Hiertoe wordt veel informatie verzameld.

Dit betreft onder ander informatie over de registratie die wordt gevoerd bij complicaties, het aantal wondinfecties dat wordt geconstateerd en het bestaan van zogenoemde multidisciplinaire teams. ONVZ geeft aan dat ene dertigtal ziekenhuizen al een kwaliteitsoverzicht heeft ontvangen van haar eigen behandelingen. Aan de hand van deze overzichten kan ieder ziekenhuis zelf vaststellen welke verbeterpunten zullen worden opgepakt. Op dit moment is de informatie nog alleen beschikbaar gesteld aan de ziekenhuizen.

ONVZ ziet het wel als een logische stap om deze informatie ook aan verzekerden te verstrekken. ONVZ heeft namelijk als doel gesteld om de verzekerden meer inzicht te gaan geven in de kwaliteit van de diverse behandelingen. Zodat de verzekerde nog beter instaat wordt gesteld om een zorgvuldige keuze te maken bij het kiezen van een zorgverlener.

Zie voor meer informatie over dit initiatief de website van ONVZ. Of lees meer over de ONVZ zorgverzekering op de speciale informatiepagina.