ONVZ lanceert online vergelijkingstool zorgaanbieders

Onvz verzekeringenONVZ Zorgverzekeraar introduceert vanaf deze week een online tool met kwaliteitsinformatie van zorgaanbieders. De informatie wordt verkregen op basis van onafhankelijke en openbare bronnen. Consumenten kunnen zo bijvoorbeeld zelf nagaan welke kliniek in hun regio zit, waar de kortste wachttijd geldt en hoe deze zorginstellingen worden beoordeeld. De website met kwaliteitsinformatie is te vinden op www.onvz.nl/zorgkwaliteit en voor iedereen toegankelijk.
Behoefte aan kwaliteitsinformatie De online tool is ontwikkeld door MediQuest, een bedrijf gespecialiseerd in de analyse van kwaliteitsgegevens van zorgverleners. De onafhankelijke informatie op deze website komt vanuit de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het overheidsprogramma Zichtbare Zorg en publieke informatie van de zorgverleners. Uit onderzoek van MarketResponse, in opdracht van ONVZ, onder ruim 500 consumenten blijkt dat ruim dertig procent van de consumenten zelf wil kiezen welke arts of zorginstelling hen behandelt. Met deze website speelt ONVZ in op deze ontwikkeling.
Vergelijking niet op basis van vergoedingen ONVZ laat binnen deze website bewust geen vergoedingen van de behandeling zien, zodat de consument alleen maar op basis van kwaliteit de instelling kan kiezen. Erno Kleijnenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur van ONVZ: ‘Wij vinden het heel belangrijk dat de consument zelf kan kiezen welke zorg het beste bij hem of haar past. Deze keuze kan ons inziens alleen maar goed gemaakt worden op basis van kwaliteit en betrouwbare, onafhankelijke informatie. In MediQuest hebben we een partner gevonden die ons daar goed bij helpt.’ De online tool geeft ook inzicht in de informatie achter de scores, bijvoorbeeld het percentage geslaagde behandelingen, complicaties en het aantal operaties.
Patiëntenverenigingen en consumentenplatforms De online tool verwijst daarbij ook door naar websites van patiëntenverenigingen en consumentenplatforms. Kleijnenberg: ’Op die manier kan de consument een zo volledig mogelijk en onafhankelijk beeld krijgen om een optimale keuze te maken. Of om verder in gesprek te gaan met de behandelend arts. Daarnaast kunnen verzekerden met eventuele vragen over de kwaliteitsinformatie met onze ZorgConsulenten contact opnemen.’ De kwaliteitsinformatie op de website wordt constant bijgewerkt. Op dit moment is er informatie beschikbaar over ziekenhuizen en GGZ-instellingen. Vanaf medio 2011 breidt ONVZ de tool uit met andere zorgsoorten. (Bron: Persbericht ONVZ)