Nederlanders betalen 223 miljoen teveel voor zorgverzekering

Logo Verzekeringssite.nlAantal overstappers lijkt voor het eerst in jaren weer te groeien Circa 30 procent van de Nederlanders betaalt onnodig veel voor de zorgverzekering. Zij hebben de basisverzekering rechtstreeks afgesloten bij een verzekeraar, die dezelfde polis ook tegen collectiviteitskorting aanbiedt. Hierdoor lopen ruim 3,8 miljoen verzekerden een gezamenlijke korting mis van 223 miljoen euro op de basisverzekering. Dat blijkt uit een berekening van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl, die directeur Erik Hordijk gisteravond in Tros Radar bekend maakte.
Totale besparing op basisverzekering  Ongeveer 60 procent van de verzekerden maakt gebruik van een collectieve zorgverzekering. Via werkgever, vakbond of vereniging profiteren zij van gemiddeld 5,1 procent korting op de basispremie. Erik Hordijk: “Zo’n 10 procent van de Nederlanders heeft een voordelige individuele zorgverzekering bij Univé Zekur, AnderZorg, CZdirect, FBTO internet, TakeCareNow!, Kruidvat, DSW of Stad Holland. Daarnaast zijn 170.000 mensen onverzekerd. Uit eerder onderzoek bleek al dat een volwassene in 2010 gemiddeld 96,50 euro betaalt voor de basisverzekering. Hierdoor bedraagt de totale besparing 223 miljoen euro. Dat is 60 euro per persoon.”
Meer overstappers verwacht Zorgverzekeraars verwachten dat dit jaar 3 procent van de Nederlanders overstapt naar een nieuwe zorgverzekering. Daarmee is het percentage (nagenoeg) gelijk aan de laatste jaren. Verzekeringssite.nl voorziet echter een einde in de daling van het aantal overstappers. “Meer bezoekers, meer offerteaanvragen en meer gesloten polissen tot nu toe duiden op meer interesse onder consumenten voor het wisselen van zorgverzekering dan voorgaande jaren,” aldus Erik Hordijk. “Het effect van de kredietcrisis vertaalt zich door in het uitgavenpatroon van veel Nederlanders. Zij kunnen flink besparen door over te stappen naar een zorgverzekering met een lagere premie. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering in 2010 bedraagt 276 euro per jaar.”
Premiestijging zorgverzekering 2010 Eerder concludeerde Verzekeringssite.nl al dat sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006 consumenten gemiddeld 28 procent meer kwijt zijn voor hun basisverzekering. De gemiddelde basispremie stijgt volgend jaar met 41 euro (3,7 procent), daar waar het ministerie van Volksgezondheid op Prinsjesdag nog uitging van een verhoging van 20 euro per jaar. In 2010 zal een gezin gemiddeld 137 euro meer betalen aan zorgpremies. (bron: Verzekeringssite.nl)