Nederlander betaalt ruim 800 euro meer voor zorgverzekering

Logo Verzekeringssite.nlDeze stijging is berekend vanaf de invoering nieuwe Zorgstelsel. Tweederde van de bevolking verlangt terug naar het Ziekenfonds Sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006 zijn Nederlanders 58 procent meer kwijt voor hun zorgverzekering. In 2011 betaalt elke volwassene gemiddeld 191 euro per maand aan premie en belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage ten opzichte van 121 euro in 2005. Jaarlijks betekent dit een stijging van 840 euro. Twee op de drie verzekerden verlangt mede daarom terug naar het Ziekenfonds. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl, vanavond bekend gemaakt in het consumentenprogramma Kassa.
Forse stijging uitgaven zorgverzekering Verzekeringssite.nl berekende per volwassene de gemiddelde maandelijkse uitgaven voor de zorgverzekering. Deze bestaat uit basispremie, belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage op basis van een modaal inkomen en verrekening van het eigen risico. Premies voor de aanvullende verzekeringen zijn hierin niet meegenomen, omdat dekkingen te sterk variëren.
Oorzaak gestegen zorgpremies 2011 De gemiddelde basispremie stijgt in 2011 met 10 procent en het eigen risico gaat 5 euro omhoog naar 170 euro. Daarnaast wordt de inkomensafhankelijke bijdrage verhoogd van 7,05 naar 7,75 procent. “Deze maatregelen zijn noodzakelijk vanwege de toegenomen zorgkosten en het tekort van 3,4 miljard euro in het Zorgverzekeringsfonds. De bezuinigingen merken consumenten direct in hun portemonnee, want de premies voor de zorgverzekering zijn na de invoering van het nieuwe Zorgstelsel nog nooit zo hard gestegen”, verklaart Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. “We zien dat mensen daarom nu massaal aan het vergelijken zijn. Op basis daarvan verwachten we dat er een recordaantal Nederlanders zal overstappen naar een nieuwe zorgverzekering sinds 2007.”
Terug naar het Ziekenfonds In opdracht van Verzekeringssite.nl onderzocht TNS NIPO of mensen terugverlangen naar de tijd van het Ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering. Tweederde van de Nederlanders geeft hieraan de voorkeur. De helft van alle verzekerden (52 procent) noemt hiervoor de gestegen premies als belangrijkste reden. Het nieuwe Zorgstelsel is in 2006 ingevoerd om te zorgen voor meer marktwerking. Slechts 12 procent van de ondervraagden vindt dat zorgverzekeraars nu een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden.
Overstappen houdt premies laag In 2006 wisselde men massaal van zorgverzekering. Circa 19 procent van de verzekerden switchten toen van zorgverzekeraar. Sindsdien schommelt het aantal overstappers rond 4 procent. “Hierdoor hoeven zorgverzekeraars minder op prijs te concurreren. Als klanten blijven zitten, voelen met name grote verzekeringsmaatschappijen geen impuls om lagere premies te bieden. Momenteel is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering bijna 250 euro. Door over te stappen, besparen consumenten niet alleen flink, maar dwingen zij de verzekeraars ook om met scherpere premies te komen”, aldus Hordijk. Zie de site van verzekeringssite.nl voor meer details ten aanzien van de gemiddelde premiestijgingen per jaar. Op de sit staat een zeer gedetailleerde tabel met onder andere informatie over de ontwikkelingen van bijvoorbeeld de no-claim en het eigen risico. (Bron: persbericht Verzekeringssite.nl)