Minister roept op om mee te denken over basispakket

Zorgverzekering BasispakketDeze ochtend heeft Minister Schippers in het programma Buitenhof een oproep gedaan om mee te denken over mogelijke bezuinigingen in het nieuwe basispakket. Daarmee geeft de minister de betrokkenen ruim de tijd om met een goed voorstel te komen. Schippers komt met deze vraag omdat ze steeds heftige reacties ervaart als het College voor Zorgverzekeringen (VCZ) met een voorstel komt. “De wereld ontploft” bij ieder voorstel van het CVZ.

Zorginstanties blij met deze oproep voor basispakket

In de diverse uitingen op het internet kunnen we lezen dat verschillende zorginstanties blij zijn met deze oproep van de minister. De betrokken kunnen nu het ministerie helpen om inzicht te geven in de noodzakelijke behandelingen en mogelijk bezuinigingen. Door de instanties te betrekken zal een breder draagvlak ontstaan voor de mogelijke ingrepen in het nieuwe basispakket. Alleen bij de belangenbehartiger Zorgverzekeraars Nederland zien we een minder enthousiaste reactie. Deze instantie ziet wel wat in het voorstel maar geeft duidelijk aan dat wat haar betreft de overheid verantwoordelijk blijft voor het zorgpakket. Deze verantwoordelijkheid moet niet ergens anders neergelegd worden.
De minister geeft aan dat de instanties een paar maanden de tijd krijgen om met voorstellen te komen. Wanneer deze voorstellen uit blijven zal het ministerie zelf de besluiten gaan nemen. Ben erg benieuwd welke reacties we de komende dagen nog zullen gaan zien op deze oproep van de minister. We zijn er vroeg bij om al over de samenstelling van het nieuwe basispakket te praten.