Minder overstappers zorgverzekering volgens grote verzekeraars

Zorgverzekering 2014De eerste resultaten van het wisselen van de zorgverzekering worden bekend. Voor het begin van het nieuwe jaar moesten de oude zorgverzekeringen worden opgezegd. Veel consumenten kiezen in de laatste weken van het jaar een nieuwe zorgverzekering. Ieder jaar is de verwachting dat het aantal overstappers zorgverzekering groot zal zijn.

De laatste dagen kreeg je van de vergelijkingssites verschillende berichten. Het aantal mensen dat een nieuwe zorgverzekering was in de laatste dagen zelfs groter dan in andere jaren. Maar op de eerste dag in het jaar de eerste resultaten van overstappers zorgverzekering. Maar uit recente gegevens van de grote zorgverzekeraars als VGZ, CZ, Menzis en Achmea zijn de verschuivingen beperkt gebleven. Binnen de Achmea groep vallen veel zorgverzekeraars. Zij moeten dus een goed beeld hebben van de grootste groep Nederlanders met een zorgverzekering die een zorgverzekering heeft opgezegd. Alleen de opzeggingen zijn nu definitief. In de eerste maand van het jaar kunnen de consumenten die een bestaande zorgverzekering hebben opgezegd nog een nieuwe zorgverzekering kiezen. De definitieve aantallen verzekerden per zorgverzekering moeten dus nog even wacht.

Pas in de loop van de volgende maand verwacht ik de berichten van de zorgverzekeraars ten aanzien van de mutaties bij het aantal zorgverzekeringen. Dan zal ook echt duidelijk worden welke type zorgverzekeringen nu gesloten zijn. De naturaverzekering, de restitutieverzekering of juist een combinatie. Ook is dan echt duidelijk hoe de verzekerden zijn omgegaan met het eigen risico. Zijn mensen voor een vrijwillig hoger eigen risico gegaan om op die manier de premie van de zorgverzekering te verlagen. Ben ook benieuwd of de budgetpolissen ook daadwerkelijk veel gesloten zijn. Hier is in de media veel aandacht aan gegeven.

Een ander belangrijk thema de afgelopen dagen was keuzevrijheid. Zorgkiezer gaf echter aan dat 1 op de 8 verzekerden juist geen moeite had met het opgeven van deze keuzevrijheid. Want als je echt weinig zorg nodig hebt, heb je ook niets aan keuzevrijheid. En dan kun je deze net zo goed in ruilen voor een lager maandbedrag.