Kwart polisvoorwaarden aanvullende zorgverzekering verslechtert

Logo Verzekeringssite.nl40 procent van tandpakketten heeft ook mindere dekking Wie denkt dat alleen de premies in 2012 in het nadeel van de consument veranderen, komt van een koude kermis thuis. 24 procent van de aanvullende verzekeringen heeft een mindere dekking dan in 2011. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker www.verzekeringssite.nl naar de voorwaarden van de zorgpolissen van bijna alle verzekeraars.
Zo heeft Agis haar Comfortpolis met 8 procent verhoogd, maar de dekking is veel minder: het aantal vergoedde fysiotherapiebehandelingen gaat van alle behandelingen naar 27 behandelingen. “Consumenten met deze polis betalen dus meer, voor minder,” aldus Erik Hordijk van www.verzekeringssite.nl.
Wijziging polisvoorwaarden Verzekeringssite.nl analyseerde de polisvoorwaarden van in totaal 34 verzekeraars op de meest gekozen onderdelen: fysiotherapie, eerstelijnspsychologie, alternatieve geneeswijze en tandarts. In de pakketten met fysiotherapie is in 30 procent van de gevallen het pakket verminderd. Menzis Extra Verzorgd 1 vergoedde bijvoorbeeld in 2011 maximaal 12 fysiotherapiebehandelingen. In 2012 dekt dit pakket nog maar zeven behandelingen.
Van 24 procent van de pakketten met eerstelijnspsychologie is de dekking verminderd. De Agis Compleetpolis vergoedde in 2011 vier zittingen met de psycholoog per jaar. In 2012 brengt Agis dit terug naar twee zittingen per jaar. Op het gebied van alternatieve geneeswijzen blijven veel polissen hetzelfde, maar ook hier verandert bijna 8 procent van de verzekeraars het pakket. De vergoeding van het Royaalpakket van Avéro Achmea gaat terug van maximaal 20 consulten naar 16 consulten. Ook verlaagt Avéro Achmea het maximum bedrag per dag van 75 euro naar 60 euro.
Tandartspakketten Verzekeringssite.nl analyseerde ook de tandverzekeringen. Bijna 40 procent van de tandpakketten zijn achteruitgegaan. CZdirect en Univé hebben bijvoorbeeld de vergoeding voor een tandartscontrole teruggebracht van 100 procent naar 80 respectievelijk 75 procent. Maar er zijn ook andere vormen waardoor de voorwaarden zijn gewijzigd. Zo gaan Anderzorg, Menzis, OZF Achmea en Stad Holland een maximum bedrag per behandelcode invoeren.
Besparen: stap over naar andere zorgverzekering “Het is belangrijk voor consumenten om goed te kijken of de verzekering nog wel bij hun past. Fysiotherapiebehandelingen en tandartskosten zijn de grootste kostenposten voor consumenten van de aanvullende verzekeringen. Consumenten kunnen tegen onvoorziene kosten aanlopen, omdat hun aanvullende zorgverzekering in 2012 minder vergoedt. Wij raden daarom aan om zorgverzekeringen goed te vergelijken en indien nodig over te stappen naar een verzekering met een beter passende dekking. Op deze manier kunnen consumenten tot 1.000 euro besparen,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl. (Persbericht: Verzekeringssite.nl)