Klantenservice goedkoper zorgverzekeraars beter?

Zorgwijzer KlantenserviceZorgwijzer heeft onderzoek laten doen naar de klanttevredenheid. Of er een relatie bestaat tussen de premiehoogte en de klanttevredenheid. Conclusie is dat er geen verband bestaat. Zo is de service bij een duurdere zorgverzekeraar niet altijd beter. Vaak scoort de goedkopere zorgverzekeraar juist beter dan een duurdere zorgverzekering. Zorgwijzer heeft 30 zorgverzekeraars onderzocht en heeft meer dan 3500 klantbeoordelingen.

Premieverschillen basisverzekering

Zorgwijzer.nl geeft aan dat de premies voor de basisverzekering sterk kunnen verschillen tussen de verzekeraars onderling of ten opzichte van de verschillende labels. En de vergoeding vanuit de basisverzekering is bij iedere verzekering gelijk. Deze dekking is vastgesteld door de overheid. Zorgwijzer.nl zag premieverschillen van maandelijks tot 20 euro. Dan kom je uit op een verschil van 240 euro op jaar basis.

Resultaten Klantenservice

Voorafgaand aan het onderzoek was de verwachting van Zorgwijzer.nl dat de duurdere zorgverzekeraars ook wel beter zouden scoren op het vlak van klantenservice. Dit is dus niet het geval. De 15 goedkoopste zorgverzekeringen hebben een gemiddelde klantencijfer van 7,8. Bij de 15 duurdere zorgverzekeringen valt dit gemiddelde iets lager uit op 7,5. Zorgwijzer.nl geeft aan dat PNOzorg het hoogste scoort met een cijfer van 8,6 voor de klantenservice. De Amersfoortse is de enige zorgverzekeraar die niet een score boven de 7 weet te krijgen.

Op haar site toont Zorgwijzer.nl een top 30 van de zorgverzekeraar op basis van de premie positie. Deze positie is bepaald op basis van de meest afgesloten polis per verzekeraar. Om een cijfer te krijgen voor de klantenservice moesten minimaal 20 klantbeoordelingen beschikbaar zijn. Het klantencijfer is het gemiddelde van de onderdelen: premie, service, zorgkeuze en aanvullend.

Top 5 klantenservice

In het overzicht staan de volgende zorgverzekeraars in de top 7:

  1. PNOzorg (8,6)
  2. DSW (8,3)
  3. ONVZ (8,3)
  4. Bewuzt (8,0)
  5. Czdirect (8,0)
  6. FBTO (8,0)
  7. HEMA (8,0)

Zie voor een volledig overzicht van de resultaten de site van Zorgwijzer.nl