Kamervragen GroenLinks over premie zorgverzekering

GroenLinks zorgverzekering kamervragenHet nieuwe zorgseizoen staat weer voor de deur. Zorgverzekeraar DSW kwam weer als eerste met de bekendmaking van de nieuwe premies voor de zorgverzekering 2015. Vervolgens kwam de Consumentenbond naar buiten met het bericht dat de premies van de zorgverzekering lager kunnen. En nu roert ook de politiek zich ten aanzien van de zorgverzekering. Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks heeft Kamervragen gesteld over de premies van de zorgverzekering. Ze wil van Minister Schippers weten wat de reactie is van het ministerie op het bericht dat de grote zorgverzekeraars miljarden meer reserves hebben dan strikt noodzakelijk.

Kamervragen GroenLinks

GroenLinks heeft een aantal Kamervragen geformuleerd waarin het de minister om een toelichting vraagt over de groei van de reserves van de zorgverzekeraars. Hierbij wordt gevraagd naar:

  • reactie op berichtgeving van Follow the Money over de winsten van zorgverzekeraars van afgelopen jaar, ca 1,46 miljard euro?
  • heeft de minister schattingen over de te realiseren winsten van de zorgverzekeraars in 2014?
  • heeft de minister inzicht in de huidige reserves van de zorgverzekeraars?
  • heeft de minister de zorgverzekeraars gevraagd om behaalde winsten terug te geven aan de verzekeraars in de vorm van premieverlaging?
  • is de minister nog bereid om dit alsnog te vragen?
  • op welke wijze zijn de reserves van de zorgverzekeraars meegenomen in het vaststellen van de nieuwe zorgpremies en de daarbij te verwachten stijging zoals opgenomen in de begroting over het jaar 2015?

Ben benieuwd op welke wijze deze Kamervragen beantwoord gaan worden. De nieuwe premies van de zorgverzekering zijn al vastgesteld en de eerste indicatie is dat de premies niet verlaagd gaan worden. Het is lastig om net voor het los barsten van de echte campagnes nog een wijziging door te voeren in de hoogte van de verschillende premies.

GroenLinks start Petitie over zorg aan huis

Op de site van GroenLinks staat aangegeven dat de partij staat voor Goede zorg. Groen Links is van mening dat het anders kan en moet in de zorg. Vele mensen willen thuis blijven wonen. Dit is ook nog eens goedkoper dan het verblijven in een zorginstelling. Toch wil het huidige kabinet bezuinigen op thuiszorg, dagbesteding en persoonsgebonden budget. GroenLinks verzet zich tegen deze bezuinigingen en is een petitie gestart. Deze kun je op haar website tekenen op de speciale pagina. (deze pagina is niet meer actief)