Inkomensafhankelijke zorgpremie werkt parttimers in de hand

Verzekeringssite Inkomensafhankelijke zorgpremieDe invoering van de inkomensafhankelijke premie is gunstig voor mensen met een lager inkomen zoals parttimers. Als iemand met een modaal inkomen van 33.000 euro per jaar één dag per week minder gaat werken, betaalt hij veel minder zorgpremie dan wanneer hij fulltime blijft werken. Dat blijkt uit berekeningen van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl.

Gunstig voor parttimers

Iemand met een modaal inkomen die vijf dagen werkt gaat in 2014 ongeveer 150 euro premie per maand voor de zorgverzekering betalen. Wanneer deze persoon één dag per week minder gaat werken, hoeft hij nog maar 90 euro premie per maand te betalen. Nog een dag minder werken, betekent een premie van 30 euro premie per maand. “Ik verwacht dat hierdoor meer mensen parttime zullen gaan werken, want dit scheelt behoorlijk in de premie voor de zorgverzekering,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

Ongunstig voor traditioneel gezin

De invoering van de inkomensafhankelijke premie is ongunstig voor een traditioneel gezin waarbij de man werkt en de vrouw niet. Een alleenverdiener met twee keer modaal inkomen en een vrouw die ervoor kiest om thuis bij de kinderen te zijn, betalen samen in 2014 478 euro per maand betalen aan zorgpremie. Wanneer beiden werken en een modaal inkomen hebben, is de totale premie die ze moeten betalen veel lager: 304 euro per maand . Een verschil van 2100 euro op jaarbasis.

Zorgverzekering 2014

De premie voor de basisverzekering wordt vanaf 2014 voornamelijk inkomensafhankelijk. Hierdoor kan de zorgtoeslag worden afgeschaft. Er blijft een nominale premie (in 2014 255 euro) en daarbovenop komt de inkomensafhankelijk premie van 11,1 procent. Deze wordt berekend over het gedeelte van het inkomen dat boven het wettelijk minimumloon (incl. vakantiegeld) tot een grens van twee keer modaal. Mensen die hierboven verdienen gaan dus niet meer premie betalen. Bovendien komt er een inkomensafhankelijk eigen risico. De hogere zorgpremie wordt deels gecompenseerd door de lagere inkomstenbelasting.

Premie zorgverzekering 2014 berekenen

Via de website van Verzekeringssite.nl kan iedereen zelf berekenen wat hij of zij in 2014 aan premie voor de zorgverzekering gaat betalen. (Bron Persbericht Verzekeringssite.nl)
In een voetnoot laat de Vergelijkingssite weten dat bovenstaande berekening is uitgegaan van een modaal inkomen van 33.000 euro per jaar en minimumloon van 18.869 (incl. vakantietoeslag) euro per jaar.