Infographic 30 tarieven ziekenhuisbehandelingen

Tarieven ziekenhuisbehandelingenNatuurlijk sta je er niet graag bij stil. Maar wat kost nu een behandeling in het ziekenhuis en wat zijn de onderlinge verschillen tussen de ziekenhuizen. We kregen van UnitedConsumers een mooie infographic met informatie over ziekenhuisbehandelingen en de kosten daarvan. De kosten van een ziekenhuisbehandeling kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Meestal worden deze kosten gedekt vanuit de zorgverzekering.

Verschillende ziekenhuisbehandelingen

Bij het bepalen van de kosten van een ziekenhuisbehandeling maakt het ziekenhuis gebruik van zogenoemde DBC’s. Dit zijn de Diagnose Behandel Combinaties. In deze DBC staan de belangrijkste zorgactiviteiten van een behandeling beschreven. Op basis van deze DBC wordt bepaald welke verzekering de zorg activiteit moet vergoeden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering. UnitedConsumers geeft aan dat Nederland op dit moment maar liefst 4.400 DBC zorgproducten kent. Deze zijn onderverdeeld in twee segmenten:

  • A-segment, de prijs van 30% van de ziekenhuisbehandelingen is jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
  • B-segment, overige 70% van de tarieven wordt afgesproken tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraars onderling. Deze tarieven zijn niet openbaar.

Passantentarief ziekenhuisbehandeling

UnitedConsumers geeft aan dat je ook te maken kan krijgen met een passantentarief bij de ziekenhuisbehandeling. Dit is het tarief dat in rekening wordt gebracht als je niet wordt behandeld in het ziekenhuis dat is aangesloten bij he zorgverzekeraar. En zoals je al verwacht liggen deze passamte ntarieven hoger dan het normale tarief. UnietedConsumers geeft aan dat deze wel eens 5% tot 10% hoger kunnen uitvallen dan de tarieven die de zorgverzekeraar contractuele heeft vastgelegd.

Tarieven meest voorkomende ziekenhuisbandelingen

UnitedConsumers heeft onderzoek gedaan naar de verschillende tarieven. Voor de 30 meest voorkomende behandelingen heeft het een gemiddeld tarief bepaald. Dit op basis van een gemiddeld passantentarief. Deze tarieven zijn weergegeven tot twee cijfers achter de komma. Zie de site van UnitedConsumers voor het volledige overzicht met de getallen. Of bekijk onderstaande infographic:

Infographic veelvoorkomende ziekenhuisbehandelingen