Helft Nederlanders onbekend met basispakket zorgverzekering

Logo Verzekeringssite.nlRuim de helft van de Nederlanders denkt dat een tandartscontrole (voor 18 jaar en ouder) onder de basisverzekering valt. En ruim 40 procent denkt dat een bril vergoed wordt vanuit het basispakket, terwijl dit in beide gevallen niet het geval is. Één op de drie Nederlanders is onterecht in de veronderstelling, dat het eigen risico van de zorgverzekering niet voor een bezoek aan het ziekenhuis geldt. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl onder 500 Nederlanders.
Inhoud basisverzekering onbekend Uit het onderzoek komt naar voren dat de kennis van het basispakket onder Nederlanders gebrekkig is. Net als bij de vergoeding van de tandartscontrole bestaan er ook bij fysiotherapie misverstanden. 53 procent denkt dat deze behandelingen onder de basisdekking vallen. Terwijl alleen voor chronisch zieken fysiotherapie in het basispakket zit. Zorg in het ziekenhuis, huisarts, medicijnen, tandarts tot 18 jaar en kraamzorg vallen onder de basisverzekering.
Eigen risico Bijna de helft van de Nederlanders weet niet of een behandeling in het ziekenhuis ten koste gaat van het eigen risico. In 2011 geldt een verplicht eigen risico van 170 euro, in 2012 wordt dit verhoogd naar 220 euro. Dat betekent dat de eerste 220 euro, die aan kosten worden gemaakt voor zorg binnen het basispakket, zelf betaald moeten worden. Voor zorg die gedekt wordt door de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.
Juiste keus “Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders niet volledig op de hoogte zijn van de basisverzekering. Maar op basis van deze informatie maken mensen wel een keuze of ze wel of niet een aanvullende verzekering nemen. Wij raden mensen aan om van te voren een wensenlijstje te maken. Maak op basis van dit lijstje een goede overweging of hier een aanvullende verzekering voor nodig is,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl. “Bovendien raden wij consumenten aan om alleen de risico’s te verzekeren die zij niet zelf kunnen betalen.”
Niet gedekt “Een ander gevolg van de gebrekkige kennis is dat mensen met alleen een basisverzekering, denken dat bijvoorbeeld fysiotherapie en tandarts in dit pakket vallen. Zij zullen voor deze behandelingen een nota indienen bij de verzekering, die vervolgens niet vergoed wordt. Dit kan vervelende financiële gevolgen hebben voor de consument,”zegt Erik Hordijk. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)