GroenLinks eist uitsluitsel eigen risico van nieuw kabinet

groenlinks uitsluitsel eigen risico

​De onderhandelingen over het nieuwe kabinet zijn al in een vergevorderd stadium. Het is onduidelijk of het nieuwe kabinet op tijd is ingesteld om over de nieuwe zorgverzekering te kunnen beslissen. Na 1 oktober zal het moeilijk zijn om nog iets aan de zorgpremie of de hoogte van het eigen risico te doen. Groen Links roept de partijen die onderhandelen op om duidelijkheid te geven over het verplichte eigen risico. Gaat het verplichte eigen risico nu opnieuw in hoogte stijgen?

Tweede Kamer in actie voor eigen risico

Op basis van de geluiden rondom de nieuwe zorgverzekering is een stijging van het eigen risico niet uit te sluiten. De CDA, ChristenUnie, D66 en VVD die nu over de kabinetsformatie onderhandelen laten niks los. GroenLinks roept om duidelijkheid. Want het is de huidige minister Edith Schippers van Volksgezondheid die aangeeft dat na 1 oktober nauwelijks meer iets te wijzigen is rondom de zorgverzekering.

De dreiging van een stijging van het eigen risico met 15 euro is nog steeds actueel. Geen van de partijen die over het nieuwe kabinet wil er iets over zeggen. Ook de ChristenUnie reageert niet. Deze partij gaf tijdens de verkiezingscampagne aan iets aan het eigen risico te willen doen.

Niet verplicht te reageren

Informateur Zalm hoeft formeel niet te reageren op het verzoek van GroenLinks. Eerder heeft Zalm de Kamer al geïnformeerd over de voortgang van de formatie. In deze brief is niet ingegaan op de hoogte van het verplichte eigen risico.

De Kamer zal deze week nog een speciaal debat voeren over het eigen risico. Vorige week stemde een Kamermeerderheid nog tegen een voorstel om het eigen risico komend jaar in ieder geval niet te verhogen.

Ben benieuwd wat de reactie zal zijn op het verzoek van Groen Links. Veel consumenten willen natuurlijk graag weten waar ze aan toe zijn. En hopen daarbij op een goedkopere zorgverzekering met een laag eigen risico. De zorgverzekering is een grote maandelijkse kostenpost.

Verlaging eigen risico ChristenUnie

ChristenUnie heeft waarschijnlijk ook veel kiezers gekregen met haar voorstel voor het afschaffen van het eigen risico. Nu de partij ook mee kan onderhandelen over het nieuwe regeerakkoord zijn de verwachtingen hoog.