Gemiddelde premie zorgverzekering 100 euro?

gemiddelde zorgpremie 2016Afgelopen week moesten de zorgverzekeraars allemaal hun nieuwe zorgpremie bekend maken. Nu al deze premies bekend zijn kan de gemiddelde premie bepaald worden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft bepaald dat deze gemiddelde premie uitkomt op 100 euro per maan. Dit gemiddelde is drie euro hoger dan in 2015. Slechts een kleine stijging.

Premie stijgt minder hard

De jaarpremie is gestegen met 41 euro. Deze hogere premie is het gevolg van de stijgende zorgkosten en de toenemende vergrijzing. Veel zorgverzekeraars hebben hun reserves ingezet om de premiestijging te beperken. Dit kan de verklaring zijn voor het feit dat de stijging lager uitvalt dan verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid ging eerder dit jaar nog uit van een stijging van 85 euro.

Vrijwillige eigen risico?

Afgelopen jaar is veel aandacht besteed aan verzekerden die in problemen kwamen met de zorgverzekering. Om te besparen op de premie was gekozen voor een vrijwillig extra eigen risico of een budgetpolis. Als je dan toch onverwacht veel zorgkosten moet maken, moet je het eigen risico betalen. Deze kosten kunnen dan wel eens te hoog uitvallen. En niet bij iedere zorgverzekeraar kan je dit eigen risico gespreid betalen. Het kan aantrekkelijk zijn om een hoog eigen risico te nemen. Natuurlijk moet je dan niet veel zorgkosten verwachten.

Met een keuze voor het maximale eigen risico van 885 euro kun je ongeveer 300 euro per jaar op de zorgpremie besparen.

Vrije zorgkeuze?

Let bij de keuze van de zorgverzekering ook op de eventuele vrije zorgkeuze. Heb je een sterke voorkeur voor ziekenhuis, fysiotherapeut of zorgverlener? Kijk dan of de zorgverzekering behandelingen bij deze zorgverleners wel vergoedt. Een lager premie zal niet altijd opwegen tegen het maken van extra kilometers bij planbare zorg. Dit jaar zetten veel zorgverzekeraars ook in op de vrije zorgkeuze. Bij het vergelijken van de premies moet je ook kijken of het om een naturapolis of restitutiepolis gaat.