Geld.nl: Beperkte zorgkeuze bij Natura selectief polis

Geld.nl ZorgverzekeringVandaag komt Geld.nl met een persbericht over de beperkte zorgkeuze bij de natura selectief polis. De onduidelijkheid over de natura selectief polissen is groot bij de consumenten. Dit is de conclusie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De consumenten snappen wel dat je niet bij ieder ziekenhuis terecht kan voor zorg. Geld.nl geeft aan dat de verzekerden niet weten dat deze beperking alleen van toepassing is bij planbare zorg. Bij een doorverwijzing kun je gewoon naar elk zieenhuis.

Welke verzekeraars bieden een natura selectief polis aan?

Geld.nl heeft in het persbericht de belangrijkste feiten op een rij gezet voor de natura selectief polis. Dit jaar hebben die grote zorgverzekeraars deze polis aangeboden. Dit zijn de verzekeraars Menzis, VGZ en Zilveren Kruis Achmea. Kenmerkend voor deze type zorgverzekeringen is de lage premie. Daarom is de natura selectief polis ook populair bij de consumenten.

5 belangrijke feiten rondom de Natura selectief polis

Bij hert vergelijken van de zorgverzekeringen moet je de Natura selectief polis niet alleen beoordelen op de premie. Maar kijk ook naar de dekking van deze zorgverzekeringen. Soms krijg je maar 60-80 procent van de zorgkosten vergoed als je kiest voor niet gecontracteerde zorg. Maar het is goed om te weten dat:

  1. Vrije keuze bij spoedeisende hulp
  2. Beperkingen gelden niet bij doorverwijzen
  3. Selectieve polis geldt ook voor meeverzekerde kinderen
  4. Huisartsenpost is geen ziekenhuis
  5. Niet alleen zorg in ziekenhuizen beperkt

Geld.nl geeft aan dat je bij spoedeisende hulp altijd een vrije zorgkeuze hebt. Bij bijvoorbeeld een auto ongeluk hoef je geen zorgen te maken over welk ziekenhuis je moet kiezen. Alleen bij de planbare zorg is de keuze beperkt. Maar ook bij een doorverwijzing ben je niet meer beperkt in de keuze. Als je een operatie moet ondergaan die het gecontracteerde ziekenhuis niet kan uitvoeren, wordt je doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Verzekeraar ZEKUR geeft specifiek aan dat je voor zorg die alleen door één specifiek ziekenhuis kan worden uitgevoerd, de zogenoemde topklinische en topreferente zorg, je gewoon naar elk ziekenhuis mag. Hiervoor krijg je in de meeste gevallen een doorverwijzing, je kunt in de praktijk bij de selectief polissen naar elk ziekenhuis voor deze zorg.

Wanneer je kiest voor een Natura selectief polis, zijn ook de kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Dus ook de kinderen moeten naar een gecontracteerd ziekenhuis.

Steeds vaker bezoeken we een huisartsenpost voor hulp. Deze zijn vaak verbonden aan een ziekenhuis naar vallen niet onder de beperking van gecontracteerde zorgverleners.

Let goed op eventuele andere beperkingen vanuit een Natura Selectie polis. Bij Zekur en VGZ mag een verzekerde bijvoorbeeld voor de herhaalrecepten alleen  gebruik maken van een internetapotheek. Lees meer over de Natura Selectief polis op de site van Geld.nl