Geen contract met ziekenhuizen bij zorgverzekeraars?

Helft ziekenhuizen geen contractVoor veel verzekerden is het belangrijk om te weten of de zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis van keuze. Voor je de nieuwe zorgverzekering kiest is het wel prettig om te weten of je voor zorg naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kan. Dat je de noodzakelijke behandelingen ook vergoed gaat krijgen. In de maand december kies je weer de nieuwe zorgverzekering. Nu hebben de zorgverzekeraars op dit moment nog niet alle contracten in orde.

Helft ziekenhuizen heeft geen contract?

NRC heeft onderzoek gedaan bij de grootste zorgverzekeraars van Nederland. De conclusie is dat ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen nog geen contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraars. Voor een groot deel komt dit door de discussie over dure geneesmiddelen.

Volgens het bericht van de NRC heeft zorgverzekeraar VGZ pas met 30 ziekenhuizen van de 83 een contract afgesloten. VGZ heeft ongeveer 4,2 miljoen verzekerden en is de tweede grootste zorgverzekeraar. Dan is het wel opvallend om te lezen dat deze zorgverzekeraar nog niet alle contracten rond heeft voor de december maand.

De grootste zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft al met 80% van de ziekenhuizen een contract. Het is voor mij niet duidelijk hoe het staat met de ander labels van de Achmea zorgverzekering. Zilveren Kruis neemt de dure geneesmiddelen niet mee in het jaarbudget. Hierover worden aparte afspraken gemaakt.

Verzekeraar CZ heeft maar met 35 procent van de ziekenhuizen een contract. Vorig jaar had CZ rond deze tijd al met 80 tot 90 procent van de ziekenhuizen een overeenkomst. CZ laat weten dat het volgend jaar alle ziekenhuizen zal vergoeden. Ook zorgverzekeraar Menzis geeft aan alle behandelingen te vergoeden.

VGZ gaat er uitkomen?

In de media valt te lezen dat een woordvoerder van VGZ uitspreekt het volste vertrouwen te hebben. De verwachting is dat de contracten met de ander 53 ziekenhuizen ook rond komen. Net zoals in voorgaande jaren.

Als je nu een keuze maakt voor je nieuwe zorgverzekering weet je niet of de behandeling in het ziekenhuis van voorkeur volledig vergoed gaat worden.

Dure geneesmiddelen

Bij de contract onderhandelingen tussen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars zijn de dure geneesmiddelen een twistpunt. Eerder deze maand was al duidelijk geworden dat medicijnen in Nederland vaak duurder zijn dan in andere landen. Vooral bij medicijnen voor kankerbehandelingen. De prijzen van deze geneesmiddelen stijgen soms met 10%. Terwijl verzekeraars willen vasthouden aan een prijsstijging van 1 procent. Zoals dit met de minister van Volksgezondheid is afgesproken.