Gaat premie zorgverzekering weer stijgen?

Premie zorgverzekering 2016De Telegraaf laat weten dat het verwacht dat de premie van de zorgverzekering licht gaat stijgen in het volgende jaar. De krant verwacht dat de zorgpremie voor de basisverzekering volgend jaar 103 euro per maand zal worden. Dat is een stijging van 7 euro per maand. Dit op basis van bronnen van de Telegraaf. Hierbij is nog niets bekend gemaakt over de dekking vanuit de basisverzekering. Het is voor mij dan niet duidelijk of er zaken uit de dekking van de basisverzekering verdwijnen of dat de dekking juist zal worden uitgebreid.

Zorgverzekeraars bepalen definitieve zorgpremie

Dit is ook de zorgpremie die het kabinet verwacht. Het blijft natuurlijk een indicatie van de premie voor de zorgverzekering. Het is aan de zorgverzekeraars om de premie voor de basisverzekering 2016 en de aanvullende verzekeringen vast te stellen. De definitieve premies maken de verzekeraars in november bekend. Meestal is zorgverzekeraar DSW de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premies voor de zorgverzekering bekend maakt.

Stijging eigen risico

De Telegraaf verwacht ook dat het verplichte eigen risico weer zal toenemen. Het zou om een verhoging gaan van 10 euro op jaar basis. Waarmee het verplichte eigen risico zal uitkomen op 375 euro per jaar. Natuurlijk is de stijging van het verplichte eigen risico beperkt, maar toch wel verassend. Sinds het laatste jaar staat de hoogte van het eigen risico onder druk. Consumentenorganisaties zijn bang dat door dit eigen risico bedrag Nederlanders minder gebruik gaan maken van de zorg. Ook in die gevallen waarbij het echt noodzakelijk is om gebruik te maken van medische zorg.

Het zou zonde zijn als een hoog eigen risico bedrag bij de zorgverzekering voor medische probleem gevallen zal gaan zorgen.