Gaat gemiddelde zorgpremie nauwelijks veranderen?

Geld.nl gemiddelde zorgpremieNaar aanleiding van het bekend maken van de nieuwe premie voor de zorgverzekering van 2016 door DSW, komt Geld.nl met een persbericht. Geld.nl verwacht dat de Nederlandse consumenten in 2016 gemiddeld 102,50 euro per maand voor de basisverzekering gaan betalen. Dit voor een verzekering met een standaard eigen risico, zonder vrijwillig eigen risico. Dit verwacht financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek naar de premieontwikkeling van de afgelopen jaren. Amanda Bulthuis van Geld.nl laat weten dat de verwachting is dat de gemiddelde premie gelijk blijft. Opvallend is de verwachting van haar dat de verschillen tussen de zorgverzekeraars groter gaan worden.

Gemiddelde zorgpremie versus premie DSW

Nu zorgverzekeraar DSW de nieuwe zorgpremie bekend heeft gemaakt kan Geld.nl de verwachting voor 2016 uitspreken. In het afgelopen jaar lag de gemiddelde premie voor de basisverzekering 3,5% boven de zorgpremie van DSW. Als deze lijn wordt doorgetrokken zal de gemiddelde premie van de zorgverzekering in 2016 uitkomen op 102,50 euro. Dat is 0,75 euro per jaar meer dan in 2015.

Geld.nl gemiddelde zorgpremie

Kleine stijging niet bij alle zorgverzekeraars verwacht

Amanda Bulthuis van Geld.nl laat weten dat deze te verwaarlozen stijging van de zorgpremie niet bij alle verzekeraars verwacht mag worden. De mate waarin de premie gaat stijgen is afhankelijk van de reserves die een zorgverzekeraar kan inzetten om de premiestijging beperkt te houden. Niet alle zorgverzekeraars beschikken over grote reserves.

De kosten van zorg zullen ook in 2016 blijven stijgen. Ook zijn verschillende behandelingen en medicijnen toegevoegd aan de basisverzekering. En de kosten van de wijkverpleging moeten ook uit de basisverzekering worden betaald. In principe zal iedere zorgverzekeraar de premie moeten laten stijgen ten opzichte van de zorgpremie van 2015. Door de verschillen in de reserves van de zorgverzekeraars worden de verschillen in de premies voor de basisverzekering dit jaar groter. De kans is groot dat je bij een andere zorgverzekeraar voordeliger uit bent voor je basisverzekering.

Hoop niet dat door deze ontwikkeling de kleine zorgverzekeringen het zwaar gaan krijgen. Vaak scoren de kleine zorgverzekeraars beter in de klantenbeoordeling op service en kwaliteit. We zullen moeten afwachten op de premiestelling van de andere zorgverzekeraars.

Lees meer over het onderzoek op de site van Geld.nl