FNV adviseert Zilveren Kruis te verlaten

Zilveren Kruis FNVHier zit je als zorgverzekeraar niet op te wachten. FNV Zorg & Welzijn dat verzekerden adviseert om weg te gaan bij Zilveren Kruis Achmea. Het gaat om verzekerden van Zilveren Kruis in Hardenberg, Ommen, Utrecht en Zwolle. Want daar dreigen veel ouderen hun vaste verpleegkundige te verliezen. Dit door een experiment van de zorgverzekeraar.

Vaste zorgorganisatie

Zilveren Kruis wil in de genoemde gebieden per wijk vaste zorgorganisaties aanwijzen. Alleen bij deze zorgaanbieders krijg je een volledige vergoeding. Bij andere zorgaanbieders krijg je nog maar slechts 75% van de zorg vergoed. FNV is van mening dat op deze manier de verzekerden geen keuzevrijheid meer hebben. Dit zal van invloed zijn op de kwaliteit van de zorg.

FNV Zorg & Welzijn heeft al actie gevoerd bij het kantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden. Ook de koepel van Utrechtse huisartsen heeft de verzekeraar al opgeroepen om te stoppen met het experiment. Zij hadden een open brief gestuurd.

Niet voor specialistische zorg

Zilveren Kruis Achmea heeft al op de actie van het FNV gereageerd. De verzekeraar ziet de wijkverpleging onder druk staan. De zorg in de wijk is niet optimaal georganiseerd volgens de verzekeraar. Nu wordt teveel tijd verloren aan onderlinge afstemming. Kostbare tijd die beter aan de zorg van de verzekerde besteed kan worden.

Daarom is een proef gestart in vier gemeenten om alles eenvoudiger te maken en voor 1 zorgaanbieder per wijk te kiezen. Zo heeft de wijk verpleegkundige meer vrijheid en kan deze meer tijd aan de zorg besteden. Ze gekozen zorgaanbieder in de wijk krijgt een contract voor 3 jaar met een gegarandeerd budget voor de wijk.

Achmea laat weten dat deze proef niet geldt voor specialistische zorg.

In gesprek blijven

Achmea is er van bewust dat de proef een verandering is. Deze kan impact hebben op de medewerkers in de wijkverpleging. Daarom wil Zilveren Kruis in gesprek blijven met organisaties als FNV. En natuurlijk met de wijkverpleegkundigen en zorgaanbieders.