Zorgverzekeraar CZ laat extreme verschillen zorgkosten zien

Extreme verschillen zorgkostenToch wel een opvallende actie van zorgverzekeraar CZ. De verzekeraar heeft besloten om de tarieven van ziekenhuizen bekend te maken. Waarbij de extreme verschillen zorgkosten per ziekenhuis zichtbaar worden. CZ is van mening dat de verzekerde mag weten wat zorg echt kost.

Extreme verschillen zorgkosten ziekenhuizen

Zorgverzekeraar CZ zet een grote stap met het bekend maken van de verschillende tarieven van de ziekenhuizen voor behandelingen. Om als consument de beste keuze voor zorg te kunnen maken moet je weten wat de kosten en kwaliteit zijn.

Verzekeraar CZ reageert met het bekend maken van de tarieven op de oproep van de Consumentenbond. De bond heeft zorgverzekeraars opgeroepen om inzicht te geven in de tarieven voor de gecontracteerde zorg. Wat kosten nu de verschillende ziekenhuisbehandelingen.

In de publicatie heeft zorgverzekeraar CZ de kosten van tarieven laten zien die vallen binnen het eigen risico. Zo weten de verzekerden die gekozen hebben voor een maximaal eigen risico van 885 euro ook waar ze aan toe zijn bij te kiezen behandelingen.

In de publicatie zien we extreme verschillen in de zorgkosten. Dezelfde behandeling die honderden euro’s in prijs kunnen verschillen. Zowel bij de goedkopere behandelingen als de duurdere behandelingen zijn deze verschillen extreem.

Media duikt op extreme verschillen zorgkosten

Zorgverzekeraar CZ heeft in de media veel aandacht gekregen voor de publicatie van de zorgtarieven bij de verschillende ziekenhuizen. Hierbij worden verschillende voorbeeld behandelingen aangehaald. Hierbij worden de ziekenhuizen bij naam genoemd.

Voor het verwijderen of verschrompelen van spataderen ben je bij het ene ziekenhuis €517,54. Voor een gelijke behandeling ben je bij een ander ziekenhuis €1832,21 kwijt voor de behandeling. Ruim drie keer zoveel.

Een ander voorbeeld dat in de Telegraaf wordt aangehaald is de dagbehandeling voor migraine of een andere vorm van hoofdpijn. Hierbij rekent het Ikaziaziekenhuis een bedrag van €546,11. Even verderop in de stad wordt een tarief gerekend dat veel hoger ligt. Een ziekenhuis in Venlo rekent bijna het dubbele voor dezelfde behandeling.

Zie de Telegraaf voor meer voorbeelden van de extreme verschillen zorgkosten en de namen van de desbetreffende ziekenhuizen.

Telegraaf roept lezer op te reageren

De Telegraaf online biedt op haar site de mogelijkheid om een Exel bestand te downloaden. Zo kun je zelf naar de verschillen kijken. De krant roept de lezer op om te reageren met extreme verschillen en situaties waarbij de eigen ziekenhuisrekening niet klopt.

Bij het vergelijken van de tarieven zie je dat niet alle ziekenhuizen in de regio dezelfde behandeling aanbieden. Hierbij heb ik gekeken naar de declaratiecodes.

Gaan andere zorgverzekeraars volgen?

Verwacht dat de Consumentenbond wel blij is met de publicatie van CZ. Een grote zorgverzekeraar die meewerkt aan het transparant magen van de tarieven die zijn afgesproken met de ziekenhuizen.

Als consumenten bewuster moeten omgaan met de kosten van de zorg, moeten ze ook weten wat de zorg daadwerkelijk kost.

Ben benieuwd wat de andere zorgverzekeraars gaan doen. Of ze het voorbeeld van CZ gaan volgen. En of ze al voor het nieuwe zorgseizoen ook de prijzen van de behandelingen zullen publiceren.

Dit is wel belangrijke informatie voor de verzekerden die willen kiezen voor goede en betaalbare zorg. Vooral als je vrijwillig hebt gekozen voor een hoger eigen risico.