Dure medicijnen moeten betaald worden

VGZ Dure medicijnenDe Hoge Raad heeft besloten dat zorgverzekeraar VGZ toch dure medicijnen moet vergoeden. Ondanks dat deze medicijnen niet in de basisverzekering zitten. Dit is het bericht dat de Telegraaf online brengt. Het gaat hierbij om de medicijnen voor een zeer ernstige en zeldzame ziekte van een 11 jarig meisje. Zorgverzekeraar VGZ weigerde deze medicijnen te vergoeden omdat ze niet in de dekking van de basisverzekering zitten. De verzekeraar volgde de richtlijnen en weigerde de dure medicijnen te vergoeden.

Hoge Raad beslist over dure medicijnen

De hoge raad heeft vrijdag besloten dat VGZ deze medicijnen toch moet vergoeden Het gaat hier om een uitzonderlijke situatie. En de Hoge Raad oordeelt dat in uitzonderlijke gevallen bij de zorgverzekering aanspraak op een vergoeding van zorg als die geen deel uit maakt van het wettelijk verzekerd pakket.

Het meisje heeft een zeer zeldzame auto-immuum aandoening. De gevolgen van deze ziekte zijn volgens het bericht zeer ernstig en onomkeerbaar. Ongeveer 20 kinderen hebben deze ziekte. Bij het meisje werkte de doorgaans gebruikelijke medicijnen niet. Hierom kreeg ze van de arts medicijnen voorgeschreven die bij volwassenen goed werken maar niet voor kinderen in de basisverzekering zijn opgenomen. Dit was de reden voor de verzekeraar de reden om de dure medicijnen niet te vergoeden. Het gaat om ongeveer 150.000 euro tot haar achttiende verjaardag.

Gesteund door reumafonds

Het Reumafonds heeft deze bijzondere zaak gesteund en is blij met de uitspraak. Het is een mooie stap vooruit in een debat over kinderen en medicijn gebruik. Het fonds is van mening dat artsen medicijnen moeten kunnen voorschrijven die ze nodig achten voor de behandeling van de patiënten. Het zou niet zo moeten zijn dat een zorgverzekeraar gaat bepalen welke medicijnen voorgeschreven moeten worden of een juist medicijn gebruik op basis van vergoedingen in de weg staan.

Lees meer over de VGZ zorgverzekering en over het bericht van het meisje met sclerodermie op de site van het reumafonds.