Dubbele premie zorgverzekering bij laat overstappen?

ZorgverzekeringGisteren een artikel de site van de Telegraaf over consumenten die in januari een dubbele premie voor de zorgverzekering moeten betalen. Want de oude zorgverzekeraar komt ook nog een keer extra incasseren. Dit gaat op voor de honderdduizenden consumenten die in de laatste dagen van het vorige jaar de oude zorgverzekering hebben stopgezet. En hebben besloten om naar een nieuwe zorgverzekering te gaan. Een van de belangrijkste argumenten om over te stappen was juist om op de premie van de zorgverzekering te besparen.

Waarom dubbele premie zorgverzekering?

De Telegraaf geeft aan dat consumenten in de eerste weken van het nieuwe jaar mogelijk verast worden door een afschrijving van de premie van de zorgverzekering. Mogelijk staat daar ook de afschrijving van de oude zorgverzekeraar bij. Want bij het innen van de premies van zorgverzekeringen gaat het bij de zorgverzekeraars om grote bedragen. Dus worden de incasso’s in de loop van december al naar de banken gestuurd om te verwerken. De verzekeraars hebben deze premie bedragen nodig. Door niet tot de laatste dag van de maand te wachten loopt de verzekeraar wel het risico onterecht een zorgpremie te innen. Natuurlijk worden deze verkeerd geinde zorgpremies wel weer terug betaald door de zorgverzekeraar. Maar voor de individuele verzekerde kan het wel eens te lang duren voordat de premie terug gestort wordt. Want ook de zorgpremie voor de nieuwe zorgverzekering moet betaald worden.

Dubbele premie zorgverzekering voorkomen door sneller overstappen

In het artikel staat een reactie van Christine Rompa van zorgverzekeraar Achmea. De grootste zorgverzekeraar met verschillende merken zorgverzekeringen. Zij laat weten dat probleem met incasseren bij alle zorgverzekeraars voorkomt. De consument kan dit voorkomen door eerder over te stappen. Dit al in november of de eerste week van december. Dan hebben de zorgverzekeraars als Zilveren Kruis Achmea, VGZ en CZ voldoende tijd om de mutaties te verwerken.

Toch wel een verrassende reactie. Je krijgt het gevoel dat het probleem bij de verzekerde wordt neergelegd. Nergens duidelijke communicatie vooraf en zeker onvoldoende prikkels om snel te reageren. Als dan in de laatste week van december je ook nog zorgverzekeraars massaal reclame ziet maken voor de zorgverzekering. Heb je wel het gevoel dat de zorgverzekeraar met een makkelijke reactie komt en er wel heel dubbel inzit.

Zorgverzekeraar VGZ zal 4 januari terugbetalen

Zorgverzekeraar laat weten op zaterdag 4 januari de premies van de nieuwe zorgverzekeringen te gaan innen. Op deze dag zullen ook de premies van de verzekerden die naar een andere zorgverzekeraar zijn gegaan worden terugbetaald. De verzekeraars van Achmea wachten tot 10 januari om de premie correcties te verwerken. In het artikel valt verder te lezen dat de verzekeraars de inning van de premie niet willen uitstellen tot later in januari, mogelijk moeten de consumenten dan te snel twee maanden (januari en februari) achter elkaar voldoen. Hopelijk komen de verzekerden niet in de problemen door een dubbele premie zorgverzekering.