DSW zorgpremie 2020 bekend – hoger dan verwacht

DSW zorgpremie 2020

​Zorgverzekeraar heeft als eerste de premie van de nieuwe zorgverzekering bekend gemaakt. De DSW zorgpremie 2020 is hoger dan verwacht. Na Prinsjesdag was de verwachting dat de zorgpremies met 3 euro per maand zouden stijgen. De premie van DSW zal met 6 euro gaan stijgen. Ruim het dubbele.

​​Premiestijging hoger dan verwacht

De stijging van de premie van de nieuwe zorgverzekering is met zes euro per maand extra hoger dan verwacht. Natuurlijk zijn de premies van de andere zorgverzekeraars nog niet bekend. Vaak is de premiestelling van DSW wel indicatief voor de andere zorgverzekeringen.

DSW geeft aan dat het dit jaar minder aanspraak kan maken op haar reserves. Voor het komende jaar Kan de verzekeraar maar 2 euro inzetten om de premiestijging te drukken. Vorig jaar kon de zorgverzekeraar nog 5 euro inzetten om de premiestijging op te vangen.

Topman Aad de Groot van DSW is van mening dat het kabinet te hoge verwachtingen heeft bij inzetten van reserves. De reserves zijn niet onuitputtelijk. Daarnaast zijn de verwachtingen van het kabinet ten aanzien van de stijgende kosten te positief. De geneesmiddelen worden duurder en de loonkosten gaan nu omhoog.

​Hogere zorgkosten en hogere lonen

​De premiestijging is te verklaren door de toegenomen zorgkosten. DSW verwacht dat dit jaar de lonen in de zorg zullen gaan stijgen. Zodat de medewerkers in de zorg ook meer gaan verdienen. Hiervoor is een breed draagvlak. Als gevolg hiervan zullen wel de zorgkosten toenemen.


DSW geeft aan dat de helft van de loonstijgingen weer terug te zien zijn in een hogere premie.

​DSW premie indicatief?

​Wanneer DWS de premies voor de nieuwe zorgverzekering bekend maakt is het aan de andere verzekeraars om te volgen. DSW heeft daarbij een duidelijk signaal afgegeven naar wat mogelijk is met de nieuwe premie.

De afgelopen jaren is gebleken dat DSW vaak scherp is met de nieuwe zorgpremies. Vorig jaar viel de premiestijging bij DSW lager uit dan de gemiddelde stijging.


Hierbij hanteert DSW ook een ander Eigen Risico. Het Eigen Risico is bij DSW vastgesteld op 375 euro. Dit is tien euro minder dan het ettelijk vastgestelde bedrag van 385 euro. DSW vindt dat gezonde mensen een premievoordeel krijgen door een hoger eigen risico.


Nu maar afwachten wat de premies van de andere zorgverzekeraars gaan worden.

Lees meer over de DSW zorgverzekering.